Akcie

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell říká, že není čas diskusí změny monetární expanze, přesto vyjádřil optimismus oživení americké ekonomiky

Pondělí 18. leden 2021 22:21

Guvernér centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému Jerome Powell řekl, že je předčasné pro Fed debatovat změnu jeho měsíčního objemu nákupu dluhopisů. Přesto vyjádřil optimismus oživení americké ekonomiky.

USA: Vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému Jerome Powella na webovém sympoziu university Princeton

Rozbor, důležité komentáře
: Powell řekl, že je předčasné pro Fed debatovat změnu jeho měsíčního objemu nákupu dluhopisů vzhledem k tomu, že ekonomika je vzdálena cílům Fedu plné zaměstnanosti a inflace 2 %. “Není není čas hovořit o ukončení nákupů vládních cenných papírů za min. 120 mld. USD každý měsíc (min. 80 mld. státních dluhopisů a min. 40 mld. hypotékami jištěných cenných papírů). Lekce globální finanční krize je být opatrný neukončit (nákupy cenných papírů) příliš brzy a mimochodem zkoušet pořád o konci nehovořit, protože trhy stále poslouchají,” řekl Powell. Powell rovněž řekl, že v případě, že ekonomika se podstatně zlepší a Fed to jasně uvidí, dá světu vědět s velmi jasnou komunikací veřejnosti s dostatečným předtihem aktivní úvahy jakékoliv změny politiky. Řekl rovněž, že zvýšení úrokových sazeb rovněž brzo nepřijde vzhledem k ekonomickým problémům kvůli stále zuřící zdravotní krizi. 

Powell rovněž řekl, že hlavní orientace Fedu je mířena k obnově trhu práce do stavu, v kterém se nacházel před pandemií, kdy pracovní příležitosti proudily více i k nízkopříjmovým a méně kvalifikovaným pracovníkům po dekádě nepřerušeného ekonomického růstu. Guvernér rovněž podotkl, že celkově se Fed domnívá, že se lze vrátit mnohem dříve, než se dříve zdálo na jaře, kdy někteří analytici zvýšili obavy další Velké deprese s roky vysoké nezaměstnanosti a slabého růstu ekonomiky či jejího poklesu. “Pamatuji si naše velmi děsivé diskuse v březnu a dubnu (v době hlavního nárazu koronavirového šoku), řekl Powell. “Ale teď máme vakcíny, populace je očkována a jsme v situaci, kdy bychom mohli být zpět ve starém ekonomickém vrcholu značně brzo.”

Powell rovněž varoval, že příštích několik měsíců by mohly být tvrdé. “Musíme se dostat tímto velmi těžkým obdobím této zimy s šířením COVIDu, ale jakmile budou aplikovány vakcíny a dostaneme COVID pod kontrolu, je spousta důvodů být optimistický."

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: V době po světové finanční a hospodářské krizi 2007 - 2009 nevhodně časované diskuse Fedu redukce nákupu dluhopisů v jeden čas spustily rapidní změny globálních dluhopisových výnosů, tedy efekt, kterému by se nyní v podobné situaci centrální banka ráda vyhnula. Powell odmítnutím redukce monetární expanze sděluje výhradu vůči nedávným návrhům některých svých kolegů, že by Fed mohl zvažovat redukci svých dluhopisových nákupů dokonce ještě během tohoto roku, pokud vakcíny posílí ekonomický obrat. 

Představitelé Fedu jsou celkově optimističtí, že tento rok se USA více odrazí ze zdravotních a ekonomických strastí pandemie, která udeřila začátkem roku 2020 a která vynesla míru nezaměstnanosti v dubnu na historické maximum 14,8 %. Přicházející administrativa nově zvoleného prezidenta Joe Bidena zkouší tento proces urychlit balíčky státní pomoci ekonomice.

Pokud se naplní pravděpodobné optimistické scénáře, že vakcíny dostanou koronavir pod kontrolu a ekonomika silně oživí ve druhém pololetí, kvantitativní uvolňování může být reukováno ještě letos ve druhé polovině, spíše v závěru roku. Úrokové sazby by se mohly zvyšovat nejdříve příští rok.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web