Akcie

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell ve vystoupení v Utahu nezmínil ekonomiku ani úrokové sazby

Úterý 8. říjen 2019 19:21

Guvernér Federálního rezervního systému Spojených států amerických Jerome Powell ve vystoupení při premiéře dokumentárního filmu Marriner Eccles: Otec moderních Federálních rezerv v Salt Lake City nezmínil ekonomiku ani úrokové sazby.

Vystoupení guvernéra Federálního rezervního systému Jeromea Powella při premiéře dokumentárního filmu Marriner Eccles: Otec moderních Federálních rezerv v Salt Lake City v Utahu (USA):

Powell ve vystoupení zmínil v pořadí 7. guvernéra Fedu Marrinera Ecclese, zejména jeho zásluhy při tvorbě New Deal Franklin Delano Roosewelta, tedy politiky řešení Velké hospodářské krize 30. let minulého století a následně při tvorbě nezávislosti centrální banky USA po 2. světové válce.

Powell ve vystoupení nezmínil ekonomiku ani úrokové sazby. Vydtouopení zakončil citací Ecclese vyryté na pamětní desce budovy Fedu ve Washingtonu, která nese právě Ecclesovo jméno: “Řízení centrální banky musí být absolutně nezávislé od nebezpečí kontroly politiky a privátních zájmů, jednotlivě či kombinovaně.”

Vzkaz má pointu i k současné situaci, kdy prezident USA Donald Trump tvrdě na centrální banku útočí, aby více snížila úrokové sazby.

Trh čeká komentáře Fedu, které ponechají možnost redukce úrokových sazeb v platnosti. Ačkoliv na posledním zasedání Fed naznačil výhled, že úrokové sazby již nebude třeba snižovat, poslední slabá data ekonomické aktivity posílila možnost flexibility centrální banky a jejího rozhodnutí na bázi ad hoc, kterou Fed k zářijovému rozhodnutí úrokových sazeb opakoval, tedy že redukování cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate bude pokračovat.

Federální rezervní systém Spojených států amerických na závěr svého posledního dvoudenního zasedání monetární politiky 17.-18.9. oznámil snížení své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu na 1,75 - 2,00 % dle očekávání trhu. Rozhodnutí zdaleka nebylo jednoznačné v poměru 7/3. V projekcích centrální banka naznačila její stagnaci v dalších letech. Přesto si centrální banka rovněž ponechala prostor pro její případné další snížení. Celkově zasedání Fedu příliš nepřekvapilo.

Fed snižuje úrokové sazby resp. náklady kvůli globálnímu hospodářskému oslabení kvůli dlouhodobě stále eskalujujícímu vařícímu vleklému světovému neklidu nejistot obav nebezpečí tlaků mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou apod. Dalším důvodem je stále odkládané nejisté odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU. Tyto faktory omezují ekonomický růst hlavních světových ekonomik a stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center, hlavně eurozóny a celé světové ekonomiky a děsí finanční a komoditní trhy.

Obchodní války spíše eskalují, růst ekonomiky sice ve druhém kvartálu posílil ale jen díky akceleraci růstu spotřeby domácností a spotřeby vlády, naopak opět oslabily hrubé fixní firemní investice a export. Navíc některá data naznačují, že slabost průmyslové výroby, investic a exportu se může infiltrovat do zatím robustního růstu domácí poptávky, což patří k největším obavám Fedu.

Na druhou stranu domácí sektory ekonomiky USA zůstávají silné (maloobchodu, robustního trhu práce, spotřebitelského sentiment) i když data nečekaného poklesu růstu klíčového domácího sektoru služeb na slabou úroveň naznačují přenos slabosti i do domácí ekonomiky. Fed rovněž možná nebude chtít ustupovat kritice a nátlaku prezidenta USA Donalda Trumpa na uvolnění monetární politiky, politizovat tak centrální banku a současně tak dávat prezidentovi další munici k další eskalaci obchodních válek.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web