Akcie

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell vystoupením v Paříži nepřekvapil, výhled redukce úr. sazeb Fedu trvá

Čtvrtek 18. červenec 2019 16:28

Guvernér Federálního rezervního systému Spojených států amerických vystoupením na konferenci v Paříži trhy nepřekvapil. K současnému resp. očekávánému ekonomickému vývoji a monetární politice pronesl podobné komentáře jako minulý týden v Kongresu USA resp. jaké se objevily k zápisu předchozího zasedání Fedu monetární politiky 18.-19.6. a nezměnil tak očekávání, že centrální banka na svém příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7. sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu z 2,25 - 2,5 % na 2,00 - 2,25 %.

Vystoupení guvernéra Fedu Jeromea Powella na téma Monentární politika v pokrizové éře na konferenci "Bretton Woods: 75 let poté - úvaha o příštích 75” organizované Banque de France a francouzským ministerstvem hospodářství a financí v Paříži:

Rozbor
: Powell opakoval komentáře z dřívějších vystoupení zmiňující pokles podkladového růstu ekonomické aktivity a inflace a jejich rizika. Opakoval rovněž, že nejistoty obchodních tlaků a obavy síly globální ekonomiky vzrostly a také, že mnoho členů Fedu na červnovém zasedání monetární politiky soudilo, že proto vzrostly důvody poněkud expanzivnější monetární politiky.

Powell dále ve vydtoupení řekl, že plošně v různých ekonomikách tzv nekonvenční monetární politiky jsou obecně úspěšné ve snížení úrokových saze a podpoře ekonomického oživení, přestože cyklické a strukturální tlaky ztěžují dosahování inflačních cílů centrálních bank. Odkaz krize je, že centrální banky nyní mají širší spektrum testovaných nástrojů pro časy, kdy by úrokové sazby byly nulové.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Guvernér Federálního rezervního systému Spojených států amerických vystoupením na konferenci v Paříži trhy nepřekvapil. K současnému resp. očekávánému ekonomickému vývoji a monetární politice pronesl podobné komentáře jako minulý týden v Kongresu USA resp. jaké se objevily k zápisu předchozího zasedání Fedu monetární politiky 18.-19.6. a nezměnil tak očekávání, že centrální banka na svém příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7. sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu z 2,25 - 2,5 % na 2,00 - 2,25 %.

Důvodem tohoto očekávání jsou rizika oslabení ekonomického růstu a inflace hlavně kvůli pokračujícím nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web