Akcie

Makroekonomické události USA: Hlavní epidemiolog USA Fauci varuje, že neexistuje garance efektivní vakcíny nemoci Covid-19, šíření viru může být velmi špatné, přesto vakcínám věří

Středa 1. červenec 2020 19:45

Hlavní expert infekčních nemocí vlády Spojených států amerických Anthony Fauci zchladil optimismus nadějí řešení koronaviru nemoci Covid-19. Řekl, že neexistuje garance efektivní vakcíny nemoci Covid-19, šíření viru může být podle něj velmi špatné. Počet nových infekcí v posledních dnech v USA rekordně roste a podle Fauciho se tento růst může již brzo zdvojnásobit, pokud se celostátním zákrokem oživující virus nebude tlumit. Přesto Fauci řekl, že první data vakcín jsou nadějná, epidemiolog tak věří, že by dávky mohly být k dispozici již začátkem příštího roku.

“Jasně, právě teď nad tím nemáme celkovou kontrolu,” přiznal Dr. Fauci, jinak ředitel Národního institutu alergických a infekčních nemocí ve výboru Senátu, horní komory Kongresu USA. “Jsem velmi znepokojen, protože šíření viru může být velmi špatné,” s obavami podotkl Fauci. “Nemůžeme se zaměřit jen na oblasti s vzestupem. Vystavuje to celou zemi riziku,” míní Fauci. 

Oslavy jednoho z hlavních svátků USA, Dne nezávislosti 4.7., kdy se lidé sdružují v oslavách ohňostrojů včetně pláží a kempů tak hygieniky naplňují dalšími obavami.  

Nemoc Covid-19 vykazuje rekordní růst, ve srovnání s epidemií v březnu a dubnu se těžiště nemoci přesunulo na jih. Epicentry Covid-19 se stala Arizona, Kalifornie, Texas, které reportují rekordní růsdty nákaz nového koronaviru, ovšem i Florida a nově třeba i Jižní Karolína. V červnu se počet nemocí Covid-19 v 10 státech USA zdvojnásobil včetně Texasu a Floridy. Právě v Texasu a Arizoně začínají docházet nemocniční lůžka jednotek intentivní péče. Jako jednu z hlavních příčin neutěšeného stavu experti uvádějí předčasné otevírání ekonomik. Celá záležitost má i silný podtext. K rychlejšímu otevírání ekonomik nabádal prezident USA Donald Trump a řada států epicenter koronaviru současnosti vykazuje preferenci Republikánské strany. 

Akciový trh je vzestupem nemoci Covid-19 znepokojen, dobrá data ekonomiky a víra v brzké zprovoznění účinných léků a vakcíny nemoci zatím brání trhu přejít do výraznějšího pádu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web