Akcie

Makroekonomické události USA: Index ek. aktivity Fedu Philadelhpia v dubnu 50-letým maximem opět značně překonal očekávání

Pátek 16. duben 2021 0:35

Růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu Philadelphia v dubnu k březnu vzrostl na téměř 50-leté maximum, trh čekal jeho menší pokles. Růst ekonomické aktivity tak posílil ze solidní na silnou rychlost. Rostou inflační tlaky. Pro druhé pololetí 2021 opět vzrostl nadále solidní výhled pokračování oživení solidního růstu ekonomické aktivity na maximum od října 1991 včetně růstu inflačních tlaků, zaměstnanosti a firemních investic. Index ek. aktivity Fedu Philadelphia v dubnu vzrostl na téměř 50-leté maximum 50,2 bodů z 44,5 bodů v březnu (revize z 51,8 bodů), trh vyhlížel jeho pokles na 42,0 bodů. Zejména zlepšování výhledu investic potvrzuje pokles nejistoty a lepší výhled firem. Obecně a celkově, zpráva s útlumem pandemie ve Spojených státech amerických, s tím souvisejícím otevíráním ekonomiky, rekordní pomocí státu ekonomice a pokračující ultraexpanzivní monetární politikou nulových úrokových sazeb potvrzuje výhled ekonomického oživení, silného ekonomického růstu a inflačních tlaků.

USA: Index současné obecné ekonomické aktivity Fed Philadelphia (4 2021, body):

Skutečnost
:   50,2
Očekávání
:    42,0
Předchozí
:     44,5 (revize z 51,8)

Rozbor
: Růst ekonomické aktivity tak posílil ze solidní na silnou rychlost. V rámci průmyslových firem regionu Philadelphia vůči březnu klesl růst nových zakázek, ale zůstal silný. Solidní zůstal přes zrychlení růst nevyřízených zakázek. Růst zaměstnanosti zpevnil ze solidní do silné rychlosti. Růst cen vstupů produkce klesl z 40-letého maxima dosaženého v březnu, z velmi silné na silnou rychlost, růst cen vlastní produkce vzrostl a zůstal silný.

Pro druhé pololetí 2021 opět vzrostl nadále solidní výhled průmyslových firem regionu Philadelphia pokračování oživení solidního růstu ekonomické aktivity na maximum od října 1991 včetně růstu inflačních tlaků, zaměstnanosti a firemních investic. V rámci průmyslových firem regionu Philadelphia se podobně jako pro růst čelní ekonomické aktivity vůči březnu zvýšilo očekávání pro růst nových zakázek, firemních investic, zaměstnanosti a cen vstupů a vlastní produkce. 

Hodnocení
: Růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu Philadelphia v dubnu k březnu vzrostl na téměř 50-leté maximum, trh čekal jeho menší pokles. Růst ekonomické aktivity tak posílil ze solidní na silnou rychlost. Rostou inflační tlaky. Pro druhé pololetí 2021 opět vzrostl nadále solidní výhled pokračování oživení solidního růstu ekonomické aktivity na maximum od října 1991 včetně růstu inflačních tlaků, zaměstnanosti a firemních investic. Zejména zlepšování výhledu firemních investic potvrzuje pokles nejistoty a lepší výhled firem. 

Obecně a celkově, zpráva s útlumem pandemie ve Spojených státech amerických, s tím souvisejícím otevíráním ekonomiky, rekordní pomocí státu ekonomice a pokračující ultraexpanzivní monetární politikou nulových úrokových sazeb potvrzuje výhled ekonomického oživení, silného ekonomického růstu a inflačních tlaků.

Dopad na trhy
: Data značně překonala očekávání, rovněž svojí silou, solidním růstem jsou příznivá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě a po ve stejný čas zveřejněných zprávách podobně nad očekávání silných březnových maloobchodních tržeb a dubnové regionální aktivity oblasti New Yorku dolar k euru drobně slábl, hlavní akciový index americké burzy S&P 500 rostl 0,4 % a zlato posilovalo 1,0 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web