Akcie

Makroekonomické události USA: Index ekonomické aktivity Fedu Philadelphia v únoru prudce vzrostl na dvouleté maximum

Čtvrtek 20. únor 2020 20:43

Index ek. aktivity Fed Philadelphia v únoru nečekaně a prudce vzrostl  na dvé fvoulerté maximum 36,7 bodů z 17 bodů v lednu. Trh naopak čekal jeho pokles na 11,0 bodů. Solidní růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu z ledna tak v únoru překvapivě raketově vzrostl na silnou rychlost ač měl podle trhu klesnout. Výhled ekonomické aktivity průmyslových firem regionu Philadelphia v únoru vůči lednu vzrostl a zůstává solidní. Data ukazují oživení ekonomického růstu z pohledu celkových Spojených států amerických přičemž ekonomický výhled pro druhé pololetí 2020 se zlepšuje a zůstává solidní.

USA: Index současné obecné ekonomické aktivity Fed Philadelphia (2 2020, body):

Skutečnost
:    36,7 (maximum od 2 2017)
Očekávání
:      11,0
Předchozí
:       17,0

Rozbor
: Solidní růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu z ledna tak v únoru překvapivě raketově vzrostl na silnou rychlost ač měl podle trhu klesnout. Jiná data aktivity průmyslových firem za únor tuto zprávu potvrdila, když podobně silně zrychlil růst nových zakázek na nejsilnější tempo od května 2018. Naopak značně ze solidní lednové na nižší  únorovou rychlost klesl růst zaměstnanosti. Naopak značně ze solidní lednové na nižší  únorovou rychlost klesl růst zaměstnanosti.

Výhled pro druhé pololetí
: Index očekávané ekonomické aktivity v únoru vzrostl na 45,4 z 38,4 v lednu. Výhled průmyslových firem regionu růst ekonomické aktivity pro druhé pololetí příštího roku se vůči lednu zvýšil a zůstává solidní. Podobné hodnocení meziměsíčního vývoje s ještě silnějším meziměsíčním zlepšením solidních úrovní platí i pro růst nových zakázek průmyslových firem. Naopak výhled pro růst zaměstnanosti a investičních/kapitálových výdajů průmyslových firem v únoru vůči lednu drobně klesl zůstává ale solidní. 

Hodnocení
: Solidní růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu z ledna tak v únoru překvapivě raketově vzrostl na silnou rychlost ač měl podle trhu klesnout. Výhled ekonomické aktivity průmyslových firem regionu Philadelphia v únoru vůči lednu vzrostl a zůstává solidní. 

Data ukazují oživení ekonomického růstu z pohledu celkových Spojených států amerických přičemž ekonomický výhled pro druhé pololetí 2020 se zlepšuje a zůstává solidní.

Dopad dat na trhy
: Výsledky jsou nečekaně silné a tedy jasně dobré pro akcie a dolar a nepříznivé pro zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru paradoxně nejprve oslabil 0,2 %, pak ovšem ztráty odstranil. Hlavní akciový index americké burzy S&P 500 po datech rovněž proti výsledkům ztratil 1,0 %, později svoji ztrátu zredukoval jen na 0,2 %. Zlato po datech získalo 0,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web