Akcie

Makroekonomické události USA: Index ISM služeb v prosinci nečekaně vzrostl

Pátek 8. leden 2021 19:24

Index ISM služeb v prosinci překvapivě vzrostl na 57,2 bodů z 55,9 bodů v listopadu, minima od květnového skoro dna v době jarního koronavirového šoku, trh čekal jeho další pokles na 54,6 bodů. Růst aktivity služeb se tak v prosinci vůči listopadu zvýšil ze solidního tempa na silné, trh čekal solidní růst aktivity služeb, ale méně než v listopadu. V ekonomice se sice odráží další silná tlaková růstová vlna koronaviru spojená s uzavírkami ekonomiky a sektorů se sociálním kontaktem dopadající útlumem hlavně na domácí odvětví služeb a trh práce, přesto ekonomika vykazuje větší přizpůsobivost a imunitu vůči viru než v jarní koronavirové vlně.

USA - Index ISM služeb (12 2020, body)

Skutečnost: 57,2 
Očekávání
:  54,6
Předchozí
:   55,9 (minimum od 5 2020)

Rozbor: Růst aktivity služeb se tak v prosinci vůči listopadu zvýšil ze solidního tempa na silné, trh čekal solidní růst aktivity služeb, ale méně než v listopadu. 

Růsty nových zakázek a produkce služeb vůči listopadu zpevnily a zůstaly silné. Objem nevyřízených zakázek vůči listopadu mírně klesl, o měsíc dříve ještě drobně rostl. Zaměstnanost v září po půl roce koronavirové kalvárie se poprvé vzepjala do růstu, byť malého, v předchozích měsících její pokles mírnil a v srpnu byl již nízký. V říjnu však její růst oslabil na minimum a v listopadu jen drobně zrychlil, aby v prosinci přešel opět do drobné redukce. 

Zpožďování dodacích termínů se s normalizací ekonomiky a sektoru během koronavirového šoku v posledních měsících, s výjimkou srpna snižovalo, což se potvrdilo i v září. V říjnu, listopadu a prosinci však opět vzrostlo, poslední měsíc zpožďování přešlo ze silného do velmi silného tempa. Prodlužování dodacích lhůt je hlavně způsobeno kvůli výpadkům dodavatelskoodběratelských vazeb v důsledku pandemie nemoci Covid-19. Narušení nabídkových kanálů hlavně v podobě dopravních komplikací v důsledku pandemie je navíc na podzim přiživené další růstovou koronavirovou vlnou. Omezení strany nabídky doplňují poptávkové tlaky. Dílem se totiž stále promítá i otevírání, náběh a normalizace podmínek zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomiky do provozního tempa, takže dodací termíny již jsou více v souladu s ekonomickým cyklem a se současnou nabídkou a poptávkou. Navíc trvalými omezeními pro firmy jsou zčásti vyčerpané trhy práce. 

Podle ředitele institutu ISM Anthony Nievese komentáře respondentů vůči firemním podmínkám a ekonomice jsou smíšené. Podle Nievese různé uzavírky lokální a státní úrovně spojené s COVID-19 pokračují v negativním dopadu firem a odvětví. Použitelné lidské zdroje, produkční kapacita a logistika jsou více omezeny než v listopadu, míní Nieves. Ředitel rovněž řekl, že většina respondentů je opatrně optimistických vůči firemním podmínkám se současným schvalováním a s probíhající distribucí vakcín. 

Hodnocení:  Růst aktivity služeb se tak v prosinci vůči listopadu zvýšil ze solidního tempa na silné, trh čekal solidní růst aktivity služeb, ale méně než v listopadu. V ekonomice se sice odráží další silná tlaková růstová vlna koronaviru spojená s uzavírkami ekonomiky a sektorů se sociálním kontaktem dopadající útlumem hlavně na domácí odvětví služeb a trh práce, přesto ekonomika vykazuje větší přizpůsobivost a imunitu vůči viru než v jarní koronavirové vlně.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web