Akcie

Makroekonomické události USA: Index ISM služeb v únoru nečekaně vzrostl na roční maximum

Středa 4. březen 2020 23:27

Index ISM služeb USA v únoru překvapivě vzrostl na 57,3 z 55,5 v lednu, ač podle trhu měl klesnout na 54,8. Růst aktivity služeb tak v únoru vůči lednu neklesl jak se čekalo nýbrž vzrostl na své roční maximum, zůstal solidní a zůstává oporou stále vcelku slušného růstu americké ekonomiky. Zpráva potvrzuje sílu domácího segmentu ekonomiky. Nepříznivý dopad koronaviru na ekonomiku se nicméně teprve bude projevovat.


USA - Index ISM služeb (2 2020)

Skutečnost
: 57,3 (maximum od 2 2019)
Očekávání
:  54,8
Předchozí
:   55,5

Rozbor
: Růst aktivity služeb v únoru vůči lednu neklesl jak se čekalo nýbrž vzrostl na své roční maximum, zůstal solidní.

Zpráva ukázala růst aktivity služeb hlavně kvůli zesílení rychlosti růstu nových zakázek ze solidního tempa na velmi silnou rychlost, nejsilnější za poslední rok. Navíc otočil o objem nevyřízených zakázek z poklesu značné rychlosti do menšího růstu. Solidní růst zaměstnanosti se mírně zvýšil. Naopak růst produkce oslabil z velmi silné na silnou rychlost.

Většina respondentů průzkumu je znepokojena koronavirem a jeho dopadem na dodavatelské vazby. Rovněž mají stále potíže s pracovními zdroji. Zůstávají pozitivní vůči celkové ekonomice a ekonomickým podmínkám. 

Hodnocení
: Růst aktivity služeb tak únoru vůči lednu neklesl jak se čekalo nýbrž vzrostl na své roční maximum, zůstal solidní a zůstává oporou stále vcelku slušného růstu americké ekonomiky. Zpráva potvrzuje sílu domácího segmentu ekonomiky. Nepříznivý dopad koronaviru na ekonomiku se nicméně teprve bude projevovat. 

Taky jiná data domácího hospodářství, trh práce, spotřebitelský sentiment a růst maloobchodních tržeb jsou stále solidní a, zatím, stále potvrzují sílu aktivity domácí ekonomiky.

Fenomén tohoto roku, obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 ovládá popředí zpráv, finančních trhů i ekonomiky a firem a bude co nevidět ekonomickou aktivitu omezovat. 

Dopad dat na trhy
: Data jsou překvapivě robustní a tak i dobrá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě se hlavní index americké akciové burzy S&P 500 obchoduje 0,2 % výše, dolar k euru ztrácí 0,1 % a zlato klesalo 0,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web