Akcie

Makroekonomické události USA: Index ISM zpracovatelského průmyslu v květnu vzrostl o něco víc, než se čekalo

Pondělí 1. červen 2020 19:34

Index ISM zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických v květnu vzrostl na 43,1 bodů z 41,5 bodů v dubnu, trh čekal jeho posílení jen na 43,0 bodů. Pokles aktivity se tak vůči dubnu o něco snížil, o něco víc, než čekal trh, zůstal ale silný. Skutečnou slabost sektoru stále maskuje stále velmi silné prodlužování dodacích lhůt kvůli výpadkům dodavatelskoodběratelských vazeb pandemii nemoci Covid-19. Bez ní poklesy aktivity odvětví jsou stále velmi silné. Prodlužování termínů dodávek nicméně slábne stejně jako slabost aktivity, situace odvětví jako celé ekonomiky se pozvolna normalizuje.

USA - Index ISM zpracovatelského průmyslu (5 2020, body)

Skutečnost: 43,1
Očekávání
:  43,0
Předchozí
:   41,5

Rozbor
: Pokles aktivity se tak vůči dubnu o něco snížil, o něco víc, než čekal trh, zůstal ale silný. Skutečnou slabost sektoru stále maskuje stále velmi silné prodlužování dodacích lhůt kvůli výpadkům dodavatelskoodběratelských vazeb pandemii nemoci Covid-19. Bez ní poklesy aktivity odvětví jsou stále velmi silné. Jde hlavně o nové, nevyřízené a nové exportní zakázky, produkci a zaměstnanost.

Hodnocení
: Pokles aktivity se tak vůči dubnu o něco snížil, o něco víc, než čekal trh, zůstal ale silný. Skutečnou slabost sektoru stále maskuje stále velmi silné prodlužování dodacích lhůt kvůli výpadkům dodavatelskoodběratelských vazeb pandemii nemoci Covid-19. Bez ní poklesy aktivity odvětví jsou stále velmi silné. Prodlužování termínů dodávek nicméně slábne stejně jako slabost aktivity, situace odvětví jako celé ekonomiky se pozvolna normalizuje. 

Dopad na trhy
: Pády aktivity zpracovatelského průmyslu jsou nadále příznivé pro dluhopisy a zlato a nepříznivé pro akcie a dolar. Trhy na zprávu odpověděly přibližnou stagnací kursu eura k dolaru, růstem hlavního akciového indexu USA S&P 500 a zlata 0,4 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web