Akcie

Makroekonomické události USA: Index spotřebitelského sentimentu Conference Board v červnu posílil značně víc, než se čekalo, za maximy zimy zůstává ale velmi oslaben

Úterý 30. červen 2020 19:55

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board USA v červnu silně vzrostl na 98,1 bodů z 85,9 bodů v květnu (revize z 86,6 bodů), trh čekal méně výrazný růst na 91,8 bodů. Malý růst spotřebitelské nálady byl způsoben hlavně ostrým růstem hodnocení současné situace, její index vzrostl na 82,2 bodů z 68,4 bodů (revize z 71,1 bodů) v květnu). K meziměsíčnímu růstu spotřebitelské nálady přispělo i zvýšení hodnocení očekávání, jehož index posílil na 106,0 bodů z květnových 97,6 bodů (revize z 96,9 bodů). Index spotřebitelského sentimentu Conference Board tak v červnu vůči květnu posílil značně víc, než se čekalo, za maximy zimy zůstává ale velmi oslaben.

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (6 2020, v bodech)

Skutečnost: 98,1
Očekávání
:  91,8
Předchozí
:   85,9 (revize z 86,6)

Index současné situace spotřebitelského sentimentu Conference Board (6 2020, v bodech)

Skutečnost:   86,2
Očekávání
:      -
Předchozí
:     68,4 (revize z 71,1)

Index očekávání spotřebitelského sentimentu Conference Board (6 2020, v bodech)

Skutečnost: 106,0
Očekávání
:     -
Předchozí
:   97,6 (revize z 96,9)

Rozbor
: V rámci hodnocení současné situace se zlepšilo hodnocení ekonomickém situace i trhu práce. Zlepšená očekávání respondentů se týkají výhledu ekonomiky, trhu práce a jejich příjmů. 

Hodnocení
: Po dubnovém pádu spotřebitelské nálady a její květnové stabilizaci v červnu důvěra lidí vzrostla více než se čekalo s podporou hlavně silnějšího hodnocení současné situace i zlepšeních očekávání. Za maximy zimy zůstává ale velmi oslabena. Otevírání ekonomiky s jejím oživením by mělo spotřebitelskou morálku posilovat stejně jako podpora ekonomiky státem a centrální bankou a robustní mazání svých letošních ztrát akciovými trhy. Na druhou stranu slabost ekonomiky a trhu práce a tím i příjmů na lidi bude ještě doléhat, hlavní otazníky ale přináší nový vzestup nákaz koronavirem se začínajícím létem. 

Dopad dat na trhy
: Spotřebitelský sentiment posílil značně víc než se čekalo, byť zůstává významně oslaben. Po zprávě hlavní index americké burzy S&P 500 posílil 0,5 %, dolar k euru ztratil 0,3 % a zlato vzrostlo 0,6 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web