Akcie

Makroekonomické události USA: Inflace (CPI) v prosinci mírně vzrostla, trochu víc, než se čekalo, zůstává oslabena

Úterý 19. leden 2021 20:22

V prosinci ve Spojených státech amerických inflace mírně vzrostla, trochu víc, než se čekalo, nicméně zůstává oslabena. Index spotřebitelských cen CPI meziměsíčně vzrostl podle očekávání trhu 0,4 % po jeho růstu 0,2 % v listopadu, jeho meziroční růst vzrostl na 1,4 % z listopadových 1,2 %, o něco víc, než čekal trh, který předpokládal jeho zvýšení na 1,3 %. Index spotřebitelských cen CPI bez cen potravin a energií v prosinci meziměsíčně vzrostl dle očekávání ekonomů 0,1 %, poté, co v listopadu vzrostl 0,2 %. Na meziroční úrovni jeho růst dle očekávání analytiků stagnoval na listopadových 1,6 %. Inflace hlavně v dubnu propadem cen ropy a koronavirovým šokem citelně oslabila a vzdálila se cíli centrální banky USA Federálního rezervního systému, tento trend pokračoval dílem i v květnu. V červnu ale došlo ke stabilizaci inflace s tím, jak cena ropy opětovně posílila, v červenci už ceny rostly silně včetně cen energií, benzínu i jádrových cen (bez cen potravin a energií). V srpnu tento tah podržely jádrové ceny. Od září inflace nevykázala větší změny. Její aktuální velikost včetně jejího jádra bez cen potravin a energií zůstává vzdálena za cílem Fedu 2 %.

USA: Index CPI (12 2020, meziměsíční změna, sezónně očištěno)

Skutečnost
:    0,4 % 
Očekávání
:     0,4 %
Předchozí
:      0,2 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií
 (12 2020, meziměsíční změna, sezónně očištěno)

Skutečnost
:   0,1 % 
Očekávání
:    0,1 %
Předchozí
:     0,2 %

USA: Index CPI
 (12 2020, meziroční změna, sezónně neočištěno)

Skutečnost
:  1,4 % 
Očekávání
:   1,3 %
Předchozí
:    1,2 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií
 (12 2020, meziroční změna, sezónně neočištěno)

Skutečnost
:  1,6  %
Očekávání
:   1,6 %
Předchozí
:    1,6 %

Rozbor:

Meziměsíční změny cen: Po větších cenových pohybech ve druhém a třetím čtvrtletí po úderu koronaviru se ceny zklidnily s výjimkou cen benzínu, které nadprůměrně zvýšily celý index spotřebitelských cen z více než 60 %. Dominantní položka cen bez cen energií a potravin vykázala růst 0,1 %. 

Meziroční změny cen
: Meziroční inflace od květnového minima 0,1 % roste, tento růst se na podzim zastavil. Meziroční inflaci táhnou služby bydlení (příspěvek 0,6 procentního bodu), ceny potravin (příspěvek 0,6 procentního bodu) a ceny ojetých osobních a nákladních automobilů (příspěvek 0,3 procentního bodu), naopak protiinflačně přes růst cen energií a benzínu posledních měsíců působí energie kvůli propadům jejich cen před a začátkem koronavirového šoku (negativní příspěvek 0,4 procentního bodu).  

Hodnocení: Inflace hlavně v dubnu propadem cen ropy a koronavirovým šokem citelně oslabila a vzdálila se cíli centrální banky USA Federálního rezervního systému, tento trend pokračoval dílem i v květnu. V červnu ale došlo ke stabilizaci inflace s tím, jak cena ropy opětovně posílila, v červenci už ceny rostly silně včetně cen energií, benzínu i jádrových cen (bez cen potravin a energií). V srpnu tento tah podržely jádrové ceny. Od září inflace nevykázala větší změny. Její aktuální velikost včetně jejího jádra bez cen potravin a energií zůstává vzdálena za cílem Fedu 2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web