Akcie

Makroekonomické události USA: Inflace v březnu vzrostla o něco silněji, než se čekalo

Úterý 13. duben 2021 22:46

V březnu ve Spojených státech amerických inflace vzrostla o něco silněji, než se čekalo hlavně kvůli silnému růstu cen energií resp. ropy resp. benzínu. Inflace se již přiblížila hladině 2 % cíle centrální banky USA Federálního rezervního systému. Index spotřebitelských cen CPI meziměsíčně vzrostl 0,6 %, nejvíc od srpna 2012, po růstu 0,4 % v únoru, trh čekal jeho zvýšení 0,5 %. Jeho meziroční růst vyskočil na 2,6 %, o něco víc než čekal trh na 2,5 % z únorových 1,7 %. Index spotřebitelských cen CPI bez cen potravin a energií meziměsíčně vzrostl o něco více, než čekal trh, 0,3 % po jeho růstu 0,1 % v únoru, trh čekal jeho zvýšení 0,2 %. Na meziroční úrovni jeho růst posílil o něco víc, než se čekalo na 1,6 % z únorových 1,3 %, trh čekal jeho posílení na 1,5 %. Inflace hlavně v dubnu 2020 propadem cen ropy a koronavirovým šokem citelně oslabila a vzdálila se cíli centrální banky USA Federálního rezervního systému, tento trend pokračoval dílem i v květnu. V červnu ale došlo ke stabilizaci inflace s tím, jak cena ropy opětovně posílila, v červenci už ceny rostly silně včetně cen energií, benzínu i jádrových cen (bez cen potravin a energií). V srpnu tento tah podržely jádrové ceny. Od září inflace nevykázala větší změny s výjimkou vzestupu růstu cen ropy, benzínu resp. energií. Ten její meziroční velikost prudce vysunul nad 2 % v březnu.

USA: Index CPI (3 2021, meziměsíční změna, sezónně očištěno)

Skutečnost
:    0,6 % (maximum od 8 2012 0,6 %)
Očekávání
:     0,5 %
Předchozí
:      0,4 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií
 (3 2021, meziměsíční změna, sezónně očištěno)

Skutečnost
:   0,3 %
Očekávání
:    0,2 %
Předchozí
:     0,1 %

USA: Index CPI
 (3 2021, meziroční změna, sezónně neočištěno)

Skutečnost
:  2,6 %
Očekávání
:   2,5 %
Předchozí
:    1,7 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií
 (3 2021, meziroční změna, sezónně neočištěno)

Skutečnost
:  1,6 %
Očekávání
:   1,5 %
Předchozí
:    1,3 %

Rozbor:

Meziměsíční změny cen: Po větších cenových pohybech ve druhém a třetím čtvrtletí po úderu koronaviru se ceny zklidnily s výjimkou cen benzínu, které i v březnu nadprůměrně zvýšily celý index spotřebitelských cen, konkrétně 9,1 % z více než 50 %. 

Meziroční změny cen: Meziroční inflace od květnového minima 0,1 % roste, tento růst se na podzim zastavil ale pokračující růst cen ropy, benzínu resp. energií jej znovu vytahuje výš, v březnu inflace silně vyskočila nad 2 %. Bez cen potravin a energií ale inflace vzrostla až v březnu a zůstává nízká, do té doby přibližně stagnovala. Meziroční inflaci táhnou březnovým růstem hlavně energie, (příspěvek 0,9 procentního bodu), ceny potravin (příspěvek 0,5 procentního bodu), důležitým tahounem inflace zůstávají služby bez služeb energií (příspěvek 0,9 procentního bodu), z nich nejvíc bydlení (příspěvek 0,6 procentního bodu).  

Hodnocení
: V březnu ve Spojených státech amerických inflace vzrostla o něco silněji, než se čekalo hlavně kvůli silnému růstu cen energií resp. ropy resp. benzínu. Inflace se již přiblížila hladině 2 % cíle centrální banky USA Federálního rezervního systému. 

Inflace hlavně v dubnu 2020 propadem cen ropy a koronavirovým šokem citelně oslabila a vzdálila se cíli centrální banky USA Federálního rezervního systému, tento trend pokračoval dílem i v květnu. V červnu ale došlo ke stabilizaci inflace s tím, jak cena ropy opětovně posílila, v červenci už ceny rostly silně včetně cen energií, benzínu i jádrových cen (bez cen potravin a energií). V srpnu tento tah podržely jádrové ceny. Od září inflace nevykázala větší změny s výjimkou vzestupu růstu cen ropy, benzínu resp. energií. Ten její meziroční velikost prudce vysunul nad 2 % v březnu.

Dopad na trhy
: Nečekaně silný vzestup inflace blízko k její rovnovážné hladině je nepříznivý pro akcie (i když nižší růst cen snižuje ziskové marže firem, ty jim zase kompenzuje centrální banka nízkými úrokovými sazbami odpovídajícími malé inflaci, navíc v časech silné fiskální a monetární expanze s předpokladem otevírání hospodářství s útlumem pandemie se akciové trhy obávají vyšší inflace a dřívějšího růstu úrokových sazeb), dluhopisy a zlato a příznivý pro dolar, velikostně u cíle Fedu je pro trhy inflace příznivá. Po datech dolar k euru ztratil 0,5 %, hlavní akciový index USA S&P 500 získal 0,6 % a zlato okamžitě ztratilo 0,3 %, pak ale ztrátu vymazalo a vůči kotacím před daty připsalo 0,7 %, byť zisk byl chvílemi 0,2 procentního bodu vyšší.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web