Akcie

Makroekonomické události USA: Inflace včetně jádra (CPI) v září vzrostla přibližně dle očekávání

Středa 14. říjen 2020 19:08

V září ve Spojených státech amerických index spotřebitelských cen CPI meziměsíčně vzrostl dle očekávání 0,2 % po růstu 0,4 % v srpnu, jeho meziroční růst vzrostl v souladu s odhadem trhu na 1,4 % z 1,3 % v srpnu. Index spotřebitelských cen CPI bez cen potravin a energií v září meziměsíčně růstem 0,2 % po růstu 0,4 % v srpnu naplnil očekávání trhu. Na meziroční úrovni jeho růst zaostal za projekcemi 1,8 %, když stagnoval na srpnových 1,7 %. Inflace hlavně v dubnu propadem cen ropy a koronavirovým šokem citelně oslabila a vzdálila se cíli centrální banky USA Federálního rezervního systému, tento trend pokračoval dílem i v květnu. V červnu ale došlo ke stabilizaci inflace s tím, jak cena ropy opětovně posílila, v červenci už ceny rostly silně včetně cen energií, benzínu i jádrových cen (bez cen potravin a energií). V srpnu tento tah podržely jádrové ceny. Přes zářijový další útlum slabosti inflace její aktuální velikost včetně jejího jádra bez cen potravin a energií zůstává vzdálena za cílem Fedu 2 %.

USA: Index CPI (9 2020, meziměsíční změna, sezónně očištěno)

Skutečnost:    0,2 % 
Očekávání
:     0,2 %
Předchozí
:      0,4 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií (9 2020, meziměsíční změna, sezónně očištěno)

Skutečnost:   0,2 % 
Očekávání
:    0,2 %
Předchozí
:     0,4 %

USA: Index CPI (9 2020, meziroční změna, sezónně neočištěno)

Skutečnost:  1,4 % 
Očekávání
:   1,4 %
Předchozí
:    1,3 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií (9 2020, meziroční změna, sezónně neočištěno)

Skutečnost:  1,7 %
Očekávání
:   1,8 %
Předchozí
:    1,7 %

Rozbor
:

Meziměsíční změny cen
: Silnější růst spotřebitelských cen v srpnu vytáhlo z více než 100 % silné zvýšení cen ojetých osobních a nákladních automobilů 6,7 % po rapidním růstu 5,4 %, které bylo nejsilnější od března 1969. Zářijový růst kategorie tedy srpnový růst ještě překonal a přepsal rekord února 1969. 

Meziroční změny cen
: Srpnový a zářijový prudký meziměsíční růst cen ojetých osobních a nákladních automobilů se projevil v jeho meziročním růstu 10,3 %. Meziroční inflace od květnového minima 0,1 % roste. Meziroční inflaci táhnou dominantně služby, jmenovitě bydlení (příspěvek 0,7 procentního bodu) a potraviny, naopak proti inflačně přes růst cen energií a benzínu posledních měsíců působí energie kvůli propadům jejich cen před a začátkem koronavirového šoku
  
Hodnocení
:  Inflace hlavně v dubnu propadem cen ropy a koronavirovým šokem citelně oslabila a vzdálila se cíli centrální banky USA Federálního rezervního systému, tento trend pokračoval dílem i v květnu. V červnu ale došlo ke stabilizaci inflace s tím, jak cena ropy opětovně posílila, v červenci už ceny rostly silně včetně cen energií, benzínu i jádrových cen (bez cen potravin a energií). V srpnu tento tah podržely jádrové ceny. Přes zářijový další útlum slabosti inflace její aktuální velikost včetně jejího jádra bez cen potravin a energií zůstává vzdálena za cílem Fedu 2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web