Akcie

Makroekonomické události USA: Maloobchodní tržby v prosinci nečekaně propadly

Pátek 15. leden 2021 19:26

V prosinci ve Spojených státech amerických meziměsíčně maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb po měsících silných růstu tentokrát druhý měsíc v řadě silně klesly, když trh čekal jejich stagnaci. Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb zase značně klesly 0,7 %, trh čekal jejich stagnaci, navíc byl jejich listopadový pokles 1,1 % revizí zvýšen na pokles 1,4 %. Maloobchodní tržby a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí silně klesly 1,4 %, trh čekal jejich pokles 0,1 %. Jejich propad za listopad 0,9 % byl navíc revizí zvýšen na pokles 1,3 %. Maloobchodní tržby a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí a prodejů benzínových čerpadel taky dost klesly, 2,1 %. Jejich růst za listopad 0,8 % byl revizí zvýšen na pokles 1,3 %. Dubnový propad se zavřenými obchody a lidmi v karanténě a na vynucených dovolených znamenal absolutní dno, umístěné značně níže, než se čekalo. Do dalších měsíců s otevíráním ekonomiky se předpokládalo oživení spotřeby domácností, které v rapidní podobě přišlo nečekaně brzo, již květnu s klíčovou pomocí vzestupu prodejů automobilů. Červen, červenec, srpen, září a říjen květnové oživení potvrdily většinou značně nad očekáváním trhu, přestože část ekonomiky opět musela zavírat s obnovením případů nemoci Covid-19. Pandemie ale neustupuje, lidé jsou ve větší míře nemocní, obchody jsou často zavřené a navíc lidé čelí ekonomické nejistotě jejich zranitelných zaměstnavatelů a tak oživení spotřeby domácností zřejmě do konce roku bude stále zranitelné a křehké. Navíc dobíhají vládní podpory domácností. To se možná ukazuje za listopad a prosinec poklesem maloobchodních tržeb byť možná jde o korekci silných růstů spotřeby domácností posledního pololetí.

Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb (12 2020, meziměsíční změna) 

Skutečnost:    - 0,7 %                                 
Očekávání
:         0 %                               
Předchozí
:       - 1,4 % (revize z - 1,1 %)

Maloobchodní tržby  a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí
 (12 2020, meziměsíční změna)

Skutečnost
:    - 1,4 %
Očekávání
:     - 0,1 %
Předchozí
:      - 1,3 % (revize z - 0,9 %)

Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí a bez tržeb benzínových čerpadel
 (12 2020, meziměsíční změna)

Skutečnost
:    - 2,1 %
Očekávání
:    
Předchozí
:      - 1,3 % (revize z - 0,8 %)

Rozbor: Meziročně v prosinci vzrostly maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb 2,9 % po listopadovém růstu 3,7 % (revize z 4,1 %), růst maloobchodních tržeb a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí klesl na 1,1% z 3,1 % v listopadu (revize z růstu 3,6 %) a růst maloobchodních tržeb a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí a prodejů benzínových čerpadel oslabil na 2,6 % z 5,3 % v listopadu (revize z růstu 5,9 %). 

V době koronavirového šoku maloobchodní tržby plošně prožívaly zdrcující propad. Naopak nadpřirozeně silně rostly prodeje potravin, vcelku normálově solidně prodeje eshopů tak jako v minulosti. Po koronavirovém šoku druhou částí druhého čtvrtletí a začátkem třetího čtvrtletí se do růstového obratu dostávaly i tržby jiných kategorií maloobchodních tržeb. Oslabení spotřeby domácností v závěru roku potvrdilo pády prodejů kategorií elektroniky a vybavení spotřebičů domácností, dále prodejů stravovacích a nápojových služeb a prodejů obchodních domů, které nicméně slábnou strukturálně dlouhodobě s přechodem ekonomiky a prodejů do online verzí. Naopak trvale silně rostou v souvislosti s oživením trhu domů tržby kategorie stavební materiál, vybavení zahrady apod a taky tržby kategorie smíšeného zboží. 

Hodnocení: Dubnový propad se zavřenými obchody a lidmi v karanténě a na vynucených dovolených znamenal absolutní dno, umístěné značně níže, než se čekalo. Do dalších měsíců s otevíráním ekonomiky se předpokládalo oživení spotřeby domácností, které v rapidní podobě přišlo nečekaně brzo, již květnu s klíčovou pomocí vzestupu prodejů automobilů. Červen, červenec, srpen, září a říjen květnové oživení potvrdily většinou značně nad očekáváním trhu, přestože část ekonomiky opět musela zavírat s obnovením případů nemoci Covid-19. Pandemie ale neustupuje, lidé jsou ve větší míře nemocní, obchody jsou často zavřené a navíc lidé čelí ekonomické nejistotě jejich zranitelných zaměstnavatelů a tak oživení spotřeby domácností zřejmě do konce roku bude stále zranitelné a křehké. Navíc dobíhají vládní podpory domácností. To se možná ukazuje za listopad a prosinec poklesem maloobchodních tržeb byť možná jde o korekci silných růstů spotřeby domácností posledního pololetí. 

Dopad na trhy
: Nečekaně slabá data jsou příznivá pro dluhopisy a zlato a nepříznivá pro akcie a dolar. Po zprávě hlavní akciový index USA S&P 500 ztratil 0,6 %, později ale dokázal ztrátu smazat. Dolar k euru po datech získává 0,3 %. Zlato po zprávě silně sláblo 1,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web