Akcie

Makroekonomické události USA: Nastupující prezident Biden představil další státní pomoc ekonomiky, 1,9 bil. USD, chystá další balíčky

Pátek 15. leden 2021 19:25

Nastupující prezident Spojených států amerických Joe Biden představil plán další státní pomoci ekonomice objemu 1,9 bil. USD. Navíc představitelé předávání exekutivní moci sdělili, že Bidenův plán bude záchranným balíčkem, který bude následován další podporou oživení v příštích týdnech. Oba nejvyšší představitelé Bidenovy Demokratické strany Kongresu, lídři většin Demokratické strany v Kongresu, v dolní komoře, Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová a v horní komoře Senátu Chuck Schumer slíbili rychlé řešení Bidenova návrhu, ocenili jej jako “správný přístup”. Balíček oceňují i trhy, i když se již ozývají hlasy obav, že objemná fiskální pomoc vyvolá zvýšení daní a/nebo úrokových sazeb či inflace.

Plán Bidena vyztuží celkovou koronavirovou pomoc na 5,2 bil. USD. když hlavní část pomoci 2,3 bil. USD Kongres s prezidentem uzákonili v březnu s nástupem pandemie, její rekordní průběh pak přinutil Kongres i prezidenta před koncem roku 2020 schválit další balíček za necelých 900 mld. USD. Bidenův plán stojí na třech pilířích: pomoc proti koronaviru a zavádění koronavirových vakcín (415 mld. USD), přímá pomoc domácnostem (cca 1 bil. USD) a pomoc malým firmám, podnikatelům a komunitám nejvíce stižených koronavirovou krizí (přibližně 440 mld. USD). Zajímavostí plánu je navýšení přímé podpory domácnostem o dalších 1 400 USD, k v prosinci schváleným 600 USD. Tehdy návrh prezidenta Donalda Trumpa v málo vídané shodě se Sněmovnou reprezentantů na posílení dotace na 2 000 USD neprošel Senátem, tentokrát demokraté tento plán v novém balíčku pravděpodobně dotáhnou.  

Ekonomové včetně centrální banky USA, Federálního rezervního systému, silnou fiskální pomoc chválí v situaci, kdy sice oživení zejména velkých firem a sektorů probíhá, ale nové vlny uzavírek hospodářství ochromují hlavně klíčový sektor menších firem a rovněž i domácnosti. Ty čelí zvýšené nemocnosti, zavřeným obchodům a sociálním nejistotám. V posledních týdnech povážlivě slábne trh práce, maloobchodní tržby i spotřebitelský sentiment, tedy segment domácností tvořící páteř americké ekonomiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web