Akcie

Makroekonomické události USA: Pandemická recese ekonomiky extrémně rychlá, hluboká ovšem i krátká

Úterý 3. srpen 2021 17:01

Recese ekonomiky Spojených států amerických, do které hospodářství největší ekonomiky světa upadlo vlivem koronavirové pandemie v prvním pololetí 2020 byla rekordně rychlá a hluboká, ale i krátká díky podpoře státu a centrální banky ve spojení s plošnou vakcinační kampaní. Hospodářství by mělo silně růst i v dalších letech.

V nejhlubším bodě druhého čtvrtletí 2020 ekonomika ztrácela na předpandemický vrchol čtvrtého čtvrtletí 2019 průměrným anualizovaným tempem až 19,2 %, což je nejvíce od roku 1947. Hrubý domácí produkt ovšem rychle otočil i do růstu, mezi druhým a čtvrtým kvartálem 2020 HDP vzrostl průměrným tempem 18,3 %. Národní úřad ekonomického výzkumu, arbitr recesí USA stanovil, že pandemický pokles nastartoval v únoru 2020 a skončil sotva o dva měsíce později. 

Rychlý obrat do růstu ekonomiky byl způsoben zejména bezprecedentně masivní fiskální a monetární podporou ekonomiky a vlněním pandemie, která po své první nejničivější vlně umožnila hospodářství se alespoň částečně otevřít, ekonomika rovněž vykazuje flexibilitu a přizpůsobivost, když další údery koronavirových vlny byly postupně stále méně ničivější. V kombinaci s plošnou očkovací kampaní ekonomika obnoveným růstem přibližně po roce, tedy ve druhém kvartálu 2021 dosáhla značky předpandemického maxima. Přesto ekonomika v roce 2020 klesla 3,4 %, nejvíce od roku 1946. 

Ekonomika po delší době začíná pracovat všemi motory, rozjíždí se domácí poptávka včetně zpracovatelského průmyslu, služeb, maloobchodu a trhu domů, oživení vykazuje i světová ekonomika. Fed, Mezinárodní měnový fond a ekonomové čekají, že letos HDP vzroste 6,5 %. V roce 2022 by růst ekonomiky měl zpomalit, dle Fedu a MMF na 3,3 % resp. 4,9 % a v roce 2023 dle Fedu na 2,4 %. Navíc prezident USA připravuje další fiskální podpůrné balíčky. V souhrnu tak jako jinde ve světě by tyto efekty měly během roku přinést trvalejší plné oživení hospodářství a jeho růstu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web