Akcie

Makroekonomické události USA: Prodeje nových domů v lednu opět silně rostly, o dost víc, než se čekalo

Čtvrtek 25. únor 2021 18:45

Prodeje nových rezidenčních domů USA v lednu opět silně rostly, o dost víc, než se čekalo. Prodeje nových rezidenčních domů USA v lednu v anualizovaném vyjádření vzrostly na 923 000, trh čekal jejich menší růst na 855 000. Navíc byl jejich prosincový růst značně navýšen na 885 000 z 842 000. Vůči prosinci tak vzrostly 4,3 %, trh čekal jejich růst 2,1 % po růstu 5,5 % (revize z růstu 1,6 %) v prosinci. Meziročně lednové prodeje nových rezidenčních domů USA v anualizovaném vyjádření vzrostly 19,3 %. Prodeje nových domů zůstávají velmi silné. Koronavirový šok amerického trhu domů se v segmentu nových domů příliš neprojevil. Naopak, březnový a dubnový útlum koronavirovým šokem tak spíše představoval pouze krátkou silnější korekci dlouhodobě solidního růstového trendu. Data prodejů dalších měsíců opět nečekaně prudce rostly významně nad dlouhodobý trend silného růstu. Letní prodeje trhu domů velikostí růstu zastínily jakékoliv růsty za posledních minimálně 20 let! Jiné segmenty trhu domů jako prodeje starších/existujících domů a zahájení resp. povolení staveb domů v koronavirovém šoku vykázaly ostřejší poklesy, ale poté, co se teprve sbíraly a doháněly ztráty tvrdého úderu v posledních měsících taky jako celý trh domů velmi silně rostou. Trhu domů pomáhá podpůrná expanzivní fiskální a monetární politika, optimismus kupců a rovněž nízké úrokové sazby. Další silné kvartály trhu domů by to měly potvrdit byť vzestup růstu případů koronaviru v USA může oživení brzdit.

USA: Prodeje nových rezidenčních domů (1 2021, anualizovaně) 
 
Skutečnost
:       923 000
Očekávání
:        855 000 
Předchozí
:         885 000 (revize z 842 000)

USA: Prodeje nových rezidenčních domů
 (1 2021, meziměsíční změna)

Skutečnost
:        4,3 %
Očekávání
:         2,1 %
Předchozí
:          5,5 % (revize z 1,6 %)

Rozbor: Prodeje nových rezidenčních domů USA v lednu opět silně rostly, o dost víc, než se čekalo. Meziročně lednové prodeje nových rezidenčních domů USA v anualizovaném vyjádření vzrostly 19,3 %.

Hodnocení: Prodeje nových rezidenčních domů USA v lednu opět silně rostly, o dost víc, než se čekalo. Prodeje nových domů zůstávají velmi silné. Koronavirový šok amerického trhu domů se v segmentu nových domů příliš neprojevil. Naopak, březnový a dubnový útlum koronavirovým šokem tak spíše představoval pouze krátkou silnější korekci dlouhodobě solidního růstového trendu. Data prodejů dalších měsíců opět nečekaně prudce rostly významně nad dlouhodobý trend silného růstu. Letní prodeje trhu domů velikostí růstu zastínily jakékoliv růsty za posledních minimálně 20 let! Jiné segmenty trhu domů jako prodeje starších/existujících domů a zahájení resp. povolení staveb domů v koronavirovém šoku vykázaly ostřejší poklesy, ale poté, co se teprve sbíraly a doháněly ztráty tvrdého úderu v posledních měsících taky jako celý trh domů velmi silně rostou. Trhu domů pomáhá podpůrná expanzivní fiskální a monetární politika, optimismus kupců a rovněž nízké úrokové sazby. Další silné kvartály trhu domů by to měly potvrdit byť vzestup růstu případů koronaviru v USA může oživení brzdit.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web