Akcie

Makroekonomické události USA: Prodeje nových domů v listopadu za očekáváním

Pátek 24. leden 2020 15:41

V USA v listopadu prodeje nových domů anualizovaně klesly na 719 000 z 733 000 v říjnu, trh čekal jejich pokles jen na 730 000. Silný růst prodejů nových domů trvá.

USA: Prodeje nových rezidenčních domů (11 2019, anualizovaně)  

Skutečnost:   719 000  
Očekávání
:    730 000
Předchozí
:     733 000  

USA: Prodeje nových rezidenčních domů (11 2019, m/m)

Skutečnost:      1,3 %
Očekávání
:     - 0,4 %
Předchozí
:      - 0,7 %

Data potvrzují trvale silný růst trhu nových domů. Ten tento rok doplnily i rychleji rostoucí prodeje starších/existujících domů a nové výstavby v podobě zahájení/povolení staveb domů.

Trh domů v posledních letech poskytoval smíšené signály. Nová výstavba domů, tedy data zahájení/povolení staveb domů a prodeje starších/existujících domů v posledních kvartálech klesaly a jejich dlouhodobý růstový trend v celkovém pohledu stagnoval a vedle toho dlouhodobě silné prodeje nových domů trvale robustně rostou. 

Trh domů ale letos chytil letos druhý den. Trh domů v posledních měsících vykazuje posílení, vedle trvaleji silně rostoucích robustních prodejů nových domů se probudily do růstu i prodeje starších/existujících domů a taky zahájení/povolení staveb domů.

Trh domů je obecně citlivý na úrokové sazby a jejich kolísavý pohyb v posledních měsících. Svůj dopad zřejmě má pokles tržních úrokových sazeb. Obchodní války a nejisté odkládané odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie během roku stlačily úrokové sazby. Vše vyvrcholilo zahájením snižování cíle hlavní úrokové sazby centrální banky Federal Funds Rate od světové hospodářské a finanční krize v letech 2008 - 2009, které se také na finančních a měnových trzích projevilo poklesem úrokových sazeb.

Zlevnění financování hypoték tak letos přineslo obrat do té doby klesajícího či stagnujícího trendu a obnovilo růst nové výstavby reprezentované zahájením resp. povolením staveb domů a prodejů starších/existujících domů. Velký růst trvale silných prodejů nových domů pokračuje dlouhodobě a levnější hypotéky ho posilují rovněž. 

Celkově, dlouhodobý trend růstu trhu domů trvá, přesto se v posledních letech se jeho růst zasekl. Vzdor celkové síle hospodářství včetně trhu práce trh domů má potíže růst. Poslední měsíce ale naznačily obnovení růstového trendu trhu domů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web