Akcie

Makroekonomické události USA: Prodeje starších/existujících domů v září opět nečekaně silně a rekordně rostl

Pátek 23. říjen 2020 0:00

Prodeje starších/existujích domů Spojených států amerických v září v anualizovaním vyjádření opět robustně vzrostly o dost víc, než se čekalo na rekordních 6 540 000 z 5 980 000 v srpnu (revize z 6 000 000), trh čekal jejich méně silný růst jen na 6 300 000. Meziměsíčně posílily významně víc, než čekal trh, 9,4 % po růstu 2,0 % (revize z růstu 2,4 %) v srpnu, trh čekal méně silný růst 5,0 %. Trend solidního růstu trhu domů USA pokračoval i začátkem tohoto roku, krátce před úderem koronaviru, uzavření ekonomiky v dubnu ale z drtivého poklesu nevynechalo ani segment starších/existujících domů. Trh domů ještě i v květnu během koronavirového šoku vykazoval oslabení, až v létě, v červnu, červenci, srpnu a září ale zabral prudkým růstem, skočil na maxima a umazal ze svých ztrát, víc, než čekal trh. Další měsíce by měly potvrdit zlepšení s otevíráním ekonomiky, nízkými úrokovými sazbami a podpůrnými programy centrální banky a státu byť vzestup případů koronaviru v některých, momentálně hlavně státech středu USA může oživení brzdit. Vedoucí představitelé Národní asociace obchodníků s nemovitostmi (NAR) nadále vyjadřují optimismus posílení prodejů starších/existujících domů do budoucna. Trh domů obecně od léta silně expanduje, trvale hlavně prodeje nových domů ale i povolení a zahájení staveb domů.

USA: Prodeje starších/existujících domů (9 2020, anualizovaně)

Skutečnost
: 6 540 000
Očekávání
:  6 300 000
Předchozí
:   5 980 000 (revize z 6 000 000)

USA: Prodeje starších/existujících domů
 (9 2020, anualizovaně, meziměsíční změna)

Skutečnost
:   9,4 %
Očekávání
:    5,0 %
Předchozí
:     2,0 % (revize z 2,4 %)

Rozbor
: Meziroční růst prodejů starších/existujících domů v anualizovaném vyjádření v září vzrostl na 20,9 % (v září 2019 se anualizovaně prodalo 5 410 000 starších/existujících domů). 

Data rovněž  prozrazují potvrzení červencového obnovení meziročního silného růstu mediánové ceny starších nemovitostí po jejím květnovém a červnovém silném poklesu růstu, v září rostla 14,8 %, nejsilněji za poslední kvartály. Jejich zářijový meziroční růst byl stotřetím růstovým měsícem v řadě. Ceny starších nemovitostí v září stejně jako v srpnu, červenci a stejně jako v červnu rostly ve všech sledovaných regionech USA. 

Nabídka nemovitostí na konci září, 1 470 000 vůči srpnu klesla 1,3 %, meziročně spadla 19,2 % (v září 2019 činila 1 820 000). Relativně vůči poptávce po nemovitostech s prudkým obratem poptávky v posledních měsících klesla ještě víc, neprodané nemovitosti představují nabídku 2,7 měsíce vůči 3,0 měsíce v srpnu resp. 4,0 měsíce v září 2019. Nemovitosti zůstávaly v září na trhu obvykle 21 dnů, historicky krátkou dobu, sezóně méně než v srpnu, 22 dnů, výraznější relevantní pokles je ale patrný vůči 32 dnům září 2019.

“Prodeje domů tradičně ochabují ke konci roku, ale v září silně vzrostly nad normální objemy tohoto sezónního období,” sdělil Lawrence Yun, hlavní ekonom NAR. Podle Yuna tento skok je důsledkem rekordně nízkých úrokových sazeb a množství kupců trhu včetně kupců rekreačních domů vzhledem k větší flexibilitě práce z domova. Prodeje v rekreačních oblastech od července silně akcelerovaly, v září vzrostly 34 %. “Nejistota, kdy pandemie skončí ve spojení se schopností pracovat z domova zdá se podpořila prodeje v regionech letních rezortů včetně jezera Tahoe či pláží středního Atlantiku,” dodal Yun.  

“Není nedostatek potenciálních čekajících kupců, ale zásoby nemovitostí jsou historicky nízko. Někteří stavitelé domů směřují k posílení nabídky, stále však existuje potřeba ještě další produkce,” vidí Yun. 

Nízká nabídka nemovitostí podle Yuna byla problematická již v několika předchozích letech. Problém se zhoršil v srpnu kvůli dramatickému růstu cen dřeva a jeho nedostatku v důsledku lesních požárů v Kalifornii. “Toto již vedlo k růstu nákladů vícerodinného bydlení a dokonce ještě k silnějšímu růstu rodinných domů,” všímá si Yun. “Poptávka po domech je robustní ale nabídka silná není a tato nerovnováha nevyhnutelně poškodí finanční dostupnost (bydlení) a omezí možnosti vlastnictví. K zajištění plošného růstu vlastnictví domů bude třeba postavit více nových domů,” navrhuje ekonom. 

Yun rovněž řekl, že potřeba bydlení ještě poroste zvláště v oblastech, které jsou atraktivní pro ty, kteří mohou pracovat z domova. Jak bylo zdůrazněno v srpnové studii NAR, zprávě za rok 2020, příležitosti dálkové práce se pravděpodobně stanou rostoucí částí národní kultury pracovní síly. Yun věří, že tato realita setrvá i poté, co bude k dispozici koronavirová vakcína. 

Hodnocení
: Trend solidního růstu trhu domů USA pokračoval i začátkem tohoto roku, krátce před úderem koronaviru, uzavření ekonomiky v dubnu ale z drtivého poklesu nevynechalo ani segment starších/existujících domů. Trh domů ještě i v květnu během koronavirového šoku vykazoval oslabení, až v létě, v červnu, červenci, srpnu a září ale zabral prudkým růstem, skočil na maxima a umazal ze svých ztrát, víc, než čekal trh. Další měsíce by měly potvrdit zlepšení s otevíráním ekonomiky, nízkými úrokovými sazbami a podpůrnými programy centrální banky a státu byť vzestup případů koronaviru v některých, momentálně hlavně státech středu USA může oživení brzdit. Vedoucí představitelé Národní asociace obchodníků s nemovitostmi (NAR) nadále vyjadřují optimismus posílení prodejů starších/existujících domů do budoucna. Trh domů obecně od léta silně expanduje, trvale hlavně prodeje nových domů ale i povolení a zahájení staveb domů. 

Dopad na trhy
: Rekordně silný růst prodejů starších resp. existujících domů je příznivý pro akcie a dolar a nepříznivý pro zlato a dluhopisy. Trhy na zprávu odpověděly poklesem hlavního akciového indexu USA S&P 500 0,9 %, později se ale index ztrátu vymazal a kotoval vůči kotacím před daty se ziskem 0,3 %. Dolar k euru po zprávě nepatrně zpevnil a zlato po zprávě oslabilo 0,4 %, později ale k předvýsledkovým kotacím naopak přidalo 0,2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web