Akcie

Makroekonomické události USA: Produkční inflace (PPI) v září vzrostla víc, než se čekalo

Středa 14. říjen 2020 19:12

V září ve Spojených státech amerických meziměsíčně index cen průmyslových výrobců PPI vzrostl 0,4 %, silněji, než čekal trh, který předpokládal jeho růst 0,2 % po růstu 0,3 % v srpnu. Index PPI bez cen potravin a energií vzrostl 0,4 %, víc, než čekal trh 0,2 % po růstu 0,4 % v srpnu. Meziročně se index PPI dostal  poprvé od března, když vzrostl 0,4 % po poklesu 0,2 % v srpnu, trh čekal jeho přechod do růstu jen na 0,2 %. Růst indexu PPI bez cen potravin a energií silně vzrostl na 1,2 % z 0,6 % v srpnu, trh čekal jeho méně silný vzestup na 0,9 %. Produkční ceny zboží i služeb vzrostly meziměsíčně shodně 0,4 %. Inflace je během koronavirového šoku, který ji značně stlačil na produkční i spotřebitelské úrovni značně vzdálena cíli centrální banky Spojených států amerických 2,0 %. Přesto, spotřebitelská, hlavně jádrová inflace se k cíli přibližuje a silnou růstovou dynamiku vykazuje v posledních měsících i produkční inflace.

USA: Index PPI (9 2020, meziměsíční změna)

Skutečnost:    0,4 % 
Očekávání
:     0,2 %
Předchozí
:      0,3 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií (9 2020, meziměsíční změna)

Skutečnost:   0,4 %
Očekávání
:     0,2 %
Předchozí
:      0,4 %

USA: Index PPI (9 2020, meziroční změna)

Skutečnost:   0,4 % (maximum od 2 2020)
Očekávání
:    0,2 %
Předchozí
:   - 0,2 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií (9 2020, meziroční změna)

Skutečnost:  1,2 %
Očekávání
:   0,9 %
Předchozí
:    0,6 %

Rozbor


Meziměsíční růst
: Produkční ceny zboží i služeb vzrostly meziměsíčně shodně 0,4 %, 2/3-nový efekt na celkový meziměsíční růst cen měl cenový růst služeb. Jejich růst potáhlo hlavně, z 80 %, zvýšení cen služeb bez cen služeb obchodu, dopravy a skladů, 0,5 %. 

Meziroční růst
: Meziroční růst produkčních cen táhnou služby bez cen služeb obchodu, dopravy a skladů růstem 1,1 % a příspěvkem 0,5 procentního bodu a služby obchodní růstem 2,6 % a příspěvkem rovněž 0,5 procentního bodu. Celkovou meziroční produkční inflaci 0,4 % sráží pokles cen energií 11,5 %, jenž odečítá 0,6 procentního bodu. 

Hodnocení
: Inflace je během koronavirového šoku, který ji značně stlačil na produkční i spotřebitelské úrovni značně vzdálena cíli centrální banky Spojených států amerických 2,0 %. Přesto, spotřebitelská, hlavně jádrová inflace se k cíli přibližuje a silnou růstovou dynamiku vykazuje v posledních měsících i produkční inflace.

Dopad na trhy
: Rychlejší růst produkčních cen nad očekávání je příznivý pro akcie a dolar a nepříznivý pro zlato a dluhopisy. Jenže inflace producentů je stále nízká. Po zprávě lehce zpevnil dolar k euru, hlavní akciový index americké burzy S&P 500 oslabil 0,6 % a zlato kleslo 0,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web