Akcie

Makroekonomické události USA: Růst produktivity práce v prvním čtvrtletí vzrostl značně víc, než se čekalo, růst mezd a jednotkových pracovních nákladů v prvním pololetí nečekaně prudce vzrostl

Pátek 16. srpen 2019 19:58

Ve Spojených státech amerických ve druhém čtvrtletí produktivita práce vzrostla 2,3 %, trh čekal její růst jen 1,4 % po růstu 3,5 % v prvním čtvrtletí. Jednotkové pracovní náklady vzrostly 2,4 %, trh čekal jejich zvýšení jen 2,0 %. Růst jednotkových pracovních nákladů hlavně kvůli nečekaně prudkému růstu mezd ovšem ve skutečnosti očekávání výrazně překonal a to díky revizi v podobě prudkého navýšení jejich růstu v prvním čtvrtletí. Růst jednotkových pracovních nákladů byl v prvním čtvrtletí revizí zvýšen na 5,5 % z poklesu 1,6 %!

USA: Produktivita práce mimo zemědělství (2Q 2019, anualizovaná mezikvartální změna)

Skutečnost
: 2,3 %
Očekávání
:  1,4 %
Předchozí
:    3,5 % (revize z 3,4 %)

USA: Jednotkové pracovní náklady mimo zemědělství
(2Q 2019, anualizovaná mezikvartální změna)

Skutečnost
: 2,4 %
Očekávání
:  2,0 %
Předchozí
:   5,5 % (revize z - 1,6 %)

Rozbor
: Produktivita práce ve druhém čtvrtletí vzrostla více, než se čekalo.

Růst mezd a jednotkových pracovních nákladů ve druhém čtvrtletí i za celé první pololetí značně překonal očekávání a to hlavně revizí jejich růstu za první kvartál. Před znalostí výsledků trh znal růst nominálních mezd za první čtvrtletí 1,8 % a čekal jejich zvýšení ve druhém čtvrtletí na 3,4 %, pro jednotkové pracovní náklady platila data poklesu 1,6 % v prvním čtvrtletí a předpokladu růstu 2,0 % ve druhém čtvrtletí. přibližně v trendových úrovních minulých let.

Ve skutečnosti ale růst nominálních mezd a jednotkových pracovních nákladů byl za první kvartál prudce navýšen na 9,2 % resp. 5,5 % a za druhý kvartál růst nominálních mezd a jednotkových pracovních nákladů dosáhl 4,8 % resp. 2,4 %.

Hodnocení
: Ekonomové čekali potvrzení zesíleného růstu produktivity práce v tomto roce a pokračování decetního růstu mezd.

Růst produktivity práce opět trendově zesílil. Produktivita práce roste v posledních kvartálech o něco více než dříve, v porovnání s minulými dekádami je její růst v poslední dekádě po světové finanční krizi nízký. Rychlejší růst produktivity práce zvyšuje růstový neinflační potenciál daného hospodářství. Teprve data dalších kvartálů ale potvrdí jestli se jedná o trvalejší jev.

Růst mezd ovšem nečekaně silně v prvním pololetí, lvím dílem revizí za první čtvrtletí ovšem i ve druhém kvartálu zesílil. Jiná data mezd takový razantní růst nenaznačují, takže teprve další kvartály ukáží reálný podkladový trend růstu mezd.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web