Akcie

Makroekonomické události USA: Zaměstnanost v prosinci přešla nečekaně do ztrát

Pátek 8. leden 2021 19:25

V prosinci ve Spojených státech amerických, zaměstnanost klesla 140 000, když trh čekal její růst 71 000. Za listopad byl růst zaměstnanosti zvýšen o 91 000 na 336 000 a za říjen byl růst zaměstnanosti naopak zvýšen o 44 000 na 654 000. V součtu za oba měsíce byl růst zaměstnanosti zvýšen o 135 000. Celkově tak v období říjen - prosinec zaměstnanost klesla vůči očekávání o 6 000. Míra nezaměstnanosti v prosinci stagnovala na listopadových 6,7 %, trh čekal její růst na 6,8 %. Dno amerického trhu práce bylo dosaženo již v dubnu. Přestože se lidé se zpožděním ještě hlásily na úřadech práce a trvalá nezaměstnanost rostla, všechny tyto efekty byly v květnu, červnu, červenci, srpnu, září a říjnu kompenzovány návratem lidí do zaměstnání z nemocenských a dovolených. Růst zaměstnanosti v listopadu značně zaostal za očekáváním a v prosinci další koronavirová vlna zaměstnanost snížila. Data tak rovněž potvrdila letní a podzimní trend slábnutí růstu resp. obnovování zaměstnanosti vůči předchozím měsícům. Dynamika oživení trhu práce slábla zřejmě kvůli obnovení síly koronaviru zejména v USA a obnovováním uzavírek ekonomické aktivity. Pokles míry nezaměstnanosti souvisí vedle návratu lidí do práce i s tím, že řada dosud přechodně nezaměstnaných vypadává ze statistik pracovní síly kvůli tomu, že aktivně práci nehledá. Nezaměstnanost by v dalších měsících měla pokračovat poklesem kvůli oživení ekonomiky a trhu práce, to však může být kvůli zesílení koronaviru slabší.

USA: Počet pracovních míst mimo zemědělství (12 2020, meziměsíční změna)

Skutečnost:    - 140 000
Očekávání
:         71 000
Předchozí
:        336 000 (11 2020 revize z 245 000), 654 000 (10 2020 revize z 610 000) 

USA - Míra nezaměstnanosti
 (12 2020)

Skutečnost:     6,7 % 
Očekávání
:      6,8 %
Předchozí
:       6,7 %

Rozbor
: Zpráva ukazuje dopad koronaviru do ekonomiky. Zaměstnanost značně oslabila opět především v těžce zkoušeném sektoru zábavy, volného času, pohostinství, stravovacích a nápojových služeb téměř 500 000, detailně 3/4 ztrát tohoto sektoru případá na stravovací a nápojové služby!. Pád zaměstnanosti tohoto sektoru poněkud zmírnil silný růst zaměstnanosti profesních služeb, 161 000 a maloobchodu, 121 000.

Hodnocení
: Dno amerického trhu práce bylo dosaženo již v dubnu. Přestože se lidé se zpožděním ještě hlásily na úřadech práce a trvalá nezaměstnanost rostla, všechny tyto efekty byly v květnu, červnu, červenci, srpnu, září a říjnu kompenzovány návratem lidí do zaměstnání z nemocenských a dovolených. Růst zaměstnanosti v listopadu značně zaostal za očekáváním a v prosinci další koronavirová vlna zaměstnanost snížila. Data tak rovněž potvrdila letní a podzimní trend slábnutí růstu resp. obnovování zaměstnanosti vůči předchozím měsícům. Dynamika oživení trhu práce slábla zřejmě kvůli obnovení síly koronaviru zejména v USA a obnovováním uzavírek ekonomické aktivity. Pokles míry nezaměstnanosti souvisí vedle návratu lidí do práce i s tím, že řada dosud přechodně nezaměstnaných vypadává ze statistik pracovní síly kvůli tomu, že aktivně práci nehledá. Nezaměstnanost by v dalších měsících měla pokračovat poklesem kvůli oživení ekonomiky a trhu práce, to však může být kvůli zesílení koronaviru slabší.

Dopad na trhy: Slabý trh práce v prosinci ztratil ještě víc, než se čekalo, což je nepříznivé pro akcie a dolar a příznivé pro zlato a dluhopisy. Po datech hlavní americký akciový index S&P 500 sice přidal 0,3 %, později ale o zisk přišel a vůči kotacím před daty ztratil dalších 0,6 %. Dolar k euru po zprávě sice ztratil 0,2 %, později ale ztrátu získal zpět a nadto získal 0,4 %. Zlato sice po datech krátce získalo 0,4 %, brzo ale technické výprodeje cenu stlačily zpět a nadto vůči kotacím před daty o silných 2,8 %!

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web