Akcie

Makroekonomické události USA: Zápis Fedu nepřekvapil, potvrdil dlouhodobě nízké úrokové sazby

Čtvrtek 7. leden 2021 20:47

Zápis zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb americké centrální banky, Federálního rezervního systému 15.-16.12. (na kterém Fed cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nezměnil) nepřekvapil a potvrdil dlouhodobé trvání nízkých úrokových sazeb. Fed v zápise uvedl, že ekonomické oživení dosud bylo silnější, než se čekalo. Poslední indikátory ale podle banky signalizují oslabení tempa oživení. Se zhoršením pandemie centrállní banka čeká další oslabení ekonomického růstu. Pozitivní zprávy vakcín listopadu a prosince nicméně byly považovány za příznivé pro střednědobý ekonomický výhled.

Zápis zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb americké centrální banky, Federálního rezervního systému 15.-16.12. (Federální rezervní systém, americká centrální banka, dle očekávání nezměnil cíl své hlavní úrokové sazby 0 - 0,25 %. V komentáři též neučinil významnější změny. V makroekonomických projekcích podle očekávání navýšil do roku 2022 výhled ekonomického růstu a rovněž vůči zářijové projekci snížila rizika nižšího růstu hrubého domácího produktu. V prohlášení tak Fed potvrdil, že se vedle  snahy cíle plné zaměstnanosti bude snažit “po nějaký čas” inflaci udržovat mírně nad 2 % s tím, že monetární politiku bude udržovat expanzivní tak dlouho, dokud cíl plné zaměstnanosti nebude naplněn a dokud inflace nestoupne na 2 % a nebude na dráze mírného přestřelování tohoto cíle po nějaký čas. Komentáře Fedu potvrzují silně expanzivní monetární politiku v nejbližších letech)

Rozbor, důležité komentáře
: Fed si všiml, žře výdaje domácností na zboží zejména dlouhodobé spotřeby byly silné stejně jako rezidenční investice a prodeje domů. Firemní investice se podle Fedu dále zvýšily se silnými daty nových objednávek a dodávek. Podle Fedu zatímco velké firmy oživují, podmíny zůstaly znepokojivé pro malé firmy. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Zápis zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb americké centrální banky, Federálního rezervního systému 15.-16.12. (na kterém Fed cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nezměnil) nepřekvapil a potvrdil dlouhodobé trvání nízkých úrokových sazeb. 

Dopad na trhy
: Po zprávě vzhledem k potvrzení dlouhodobě nízkých úrokových sazeb příznivé pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivé pro dolar hlavní akciový index americké burzy S&P 500 ztratil 1 %, později ale manko dorovnal a nad výchozí kotace před zorávou přidal 0,7 %. Dolar k euru sice nejprve ztrácel 0,3 %, později ale se vrátil k výchozím kotacím a k nim přidal zisk 0,4 %. Zlato po zprávě zpevnilo až 0,5 %, pozdějis e jeho zisk snížil na 0,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web