Akcie

Makroekonomické události USA: Zápis Fedu ze zasedání 17.-18.9. potvrzuje obavy Fedu ze zahraničí a nízké inflace

Pátek 11. říjen 2019 15:36

Zápis zasedání monetární politiky Federálního rezervního systému Spojených států amerických 17.-18.9. (na kterém centrální banka dle očekávání trhu snížila cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu na 1,75 - 2,00 %) potvrdil obavy Fedu z vývoje zahraničí (obchodní války, geopolitická rizika a slabost světové ekonomiky) a z nízké inflace.

Zápis Fedu monetární politiky 17.-18.9. (Federální rezervní systém Spojených států amerických na závěr dvoudenního zasedání monetární politiky oznámil snížení své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu na 1,75 - 2,00 % jak čekal trh. Rozhodnutí zdaleka nebylo jednoznačné v poměru 7/3. V projekcích centrální banka naznačila její stagnaci v dalších letech. Přesto si centrální banka rovněž ponechala prostor pro její případné další snížení. Celkově zasedání Fedu příliš nepřekvapilo.)

Rozbor, důležité komentáře
:

Zahraničí, světová ekonomika
: Fed uznal, že od posledního červencového zasedání monetární politiky rizika spojená s tlaky mezinárodního obchodu a nepříznivý vývoj geopolitických sfér (Hongkong, Blízký a Střední východ) a globálních ekonomických sfér. Nebezpečí slabosti výhledu ekonomické slabosti tak vůči červenci rozhovoání úrokových sazeb mírně vzrostlo.

Navíc, ačkoliv data trhu práce a celkové ekonomiky stále jsou silná, objevily se jasnější signály prodloužené slabosti investic, produkce zpracovatelského průmyslu a exportů. Podle Fedu pokračuje významná pravděpodobnost neřízeného brexitu.

Investice
: Nejistota mezinárodního obchodu a globální vývoj budou pokračovat ovlivňovat investice firem. Tato nejistota firmy odrazuje od invetiční aktivity.

Inflace
: Inflační očekávání jsou podle Fedu sice rozumně ukotvena, ale mnoho bankéřů Fedu si všímalo historicky nízkých úrovní tržních ukazatelů inflace a některých indikátorů průzkumů inflačních očekávání spotřebitelů. Navíc podle Fedu inflace několik let byla slabší, než cíl centrální banky bez ohledu na to, že poslední inflační data byla poněkud silnější. Některá data trendu inflace dle Fedu jsou stále pod jeho cílem 2 %.

Monetární politika
: Vůči tomuto pozorování centrální banka rozhodla, že bude obezřetnější monetární politiku poněkud povolit.

Dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Fedu zvlášť nepřekvapují. Potvrzují otevřenosdt centrální banky snížit cíle své hlavní úrokové sazby ještě více, bude-li k tomu důvod dalšího ekonomického oslabení. Nová data ekonomické aktivity a nečekané poklesy indexů ISM zpracovatelského průmyslu a služeb do pásma slabosti tento důvod dávají. Redukce úrokových sazeb ještě bude pokračovat, zřejmě minimálně na příštím zasedání monetární politiky 29.-30.10. Další vývoj určí směr obchodních válek a brexitu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web