Akcie

Makroekonomické zprávy Čína: Růst HDP (2Q) oslabil o něco méně než se čekalo

Úterý 16. červenec 2019 18:41

Růst hrubého domácího produktu Čínské lidové republiky ve druhém čtvrtletí mezikvartálně vzrostl na 1,6 % z 1,4 % v prvním čtvrtletí, trh čekal jeho menší růst na 1,5 %. Meziročně klesl dle očekávání na 6,2 % z 6,4 % v předchozím kvartálu. Růst HDP Číny postupně klesá, i tak zůstává silný.

Čína: HDP (2Q 2019, mezikvartální změna)

Skutečnost
: 1,6 %
Očekávání
:  1,5 %
Předchozí
:   1,4 %

Čína: HDP
(2Q 2019, meziroční změna)

Skutečnost
: 6,2 %
Očekávání
:  6,2 %
Předchozí
:   6,4 %

Hodnocení: Trend slábnutí růstu ekonomiky Číny pokračuje. Růst HDP Číny postupně klesá, i tak zůstává silný. Ve druhém čtvrtletí růst HDP Číny klesl o něco méně, než se čekalo. Růst ekonomiky se momentálně v průměru pohybuje na růstové dráze kolem 6,0 %.

Čína a její otevřená, na exportu značně závislá ekonomika roste pomaleji kvůli tlaku nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek se Spojenými státy americkými. Obchodní války omezují poptávku ze zahraničí, nyní z USA, po zboží a službách Číny, což snižuje její produkci.

Protekcionismus USA v podobě obchodních a celních válek byl minulý rok rozpoutaný s hlavními obchodními partnery, včetně Evropské unie a Číny v reakci na velkou nerovnováhu vzájemné obchodní výměny (Čína má ve vzájemné obchodní bilance velký přebytek) a taky na strukturální hospodářskou politiku Číny (nízká otevřenost trhů, krádeže duševního vlastnictví atd.).

Obchodní války sice byly jedním z hlavních důvodů prudké korekce akciového trhu ve čtvrtém čtvrtletí. USA se ale podle svých slov snaží nastavit férovější obchodní vztahy.

Čína se snaží výpadek způsobený obchodními válkami nahrazovat expanzivnější monetární a fiskální politikou. Rovněž je na poli diplomacie mezinárodního obchodu aktivní i ve vztahu k největší ekonomice světa USA. Čína se snaží s USA spolupracovat s cílem dosáhnout klíčové rámcové obchodní dohody, která by obchodní a celní války eliminovala.

USA s EU i Čínou ve druhém pololetí 2018 (s Čínou rovněž na sklonku prvního pololetí 2019) dosáhly obchodních předdohod, které demonstrovaly zájem zemí svoje obchodní vazby liberalizovat včetně strukturálních reforem (Čína) včetně stanovení odkladu nevyřešených citlivých témat (cla na dovoz automobilů EU do USA).

USA a Čína na summitu G20 v Buenos Aires v Argentině na nejvyšší prezidentské úrovni na přelomu listopadu a prosince 2018 vyjednaly obchodní předdohodu, která zamezovala hrozbě dalšího zvýšení dovozních celních sazeb USA na čínské importy výměnou za posílení dovozů zboží Číny z USA a strukturální změny. Podobný obsah měla i obchodní předdohoda obou největších ekonomik světa z června 2019 z Ósaky v Japonsku. Ta měla i uklidnit novou vlnu napětí z května, kdy si obě země opět zavedly vyšší celní sazby.

Vláda letos cíluje růst HDP 6,0 - 6,5 %.

Nebezpečí oslabení růstu ekonomiky, který je hlavním tahounem růstu světové ekonomiky vyvolal v minulých letech otřesy na akciových trzích.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web