Dluhopisy

Měny: Čínský juan má k dolaru letos posilovat (Goldman Sachs)

Středa 28. březen 2018 17:55

Investiční banka Goldman Sachs zvýšila svou projekci pro čínskou měnu juan v nadcházejícím roce, čeká jeho letošní posilování. V předchozí prognóze banka čekala naopak jeho slábnutí.

Goldman Sachs čeká, že kurs dolaru bude za tři měsíce 6,3 juanu (v předchozí prognóze 6,4 juanu), za 6 měsíců 6,25 juanu (v předchozí prognóze 6,4 juanu) a za rok 6,2 juanu (předtím 6,45 juanu).

Goldman Sachs změnu projekcí a dokonce i jejich trendu zdůvodňuje tím, že obchodní vztahy Číny s USA a jejich řešení v současnosti budou limitovat čínskou schopnost svoji měnu oslabovat. Banka rovněž soudí, že juanu přispěje k posilování i snaha začlenit juanové dluhopisy do mezinárodních hlavních instrumentů. Tyto faktory pak vyváží pomalejší čínský ek. růst a nespokojenost s dalším posilováním juanu.

Juan se momentálně obchoduje 6,28/dolar, značně silnější vůči hladině 6,5/dolar začátkem roku kvůli růstu obchodních tlaků mezi USA a Čínou.

USA se nelíbí velký obchodní deficit ve výměně zboží a služeb s Čínou. Vedle nerovnovážných pravidel pro import USA Číně vyčítají i přílši slabou měnu. USA odhadují, že podhodnocení juanu je mnohonásobné.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web