Akcie

Mezinárodní obchod: USA připravují balík cel na čínské zboží

Středa 14. březen 2018 14:33

Krátce po odstoupení ministra zahraničí Tillersona a hlavního ekonomického poradce prezidenta Trumpa Cohna a po oznámení zavedení cel na pračky, solární panely, ocel a hliník Spojené státy dávají dohromady soubor celních opatření vůči čínskému dovozu

Cílem opatření, které by měly být brzo stanoveny tentokrát mají být hlavně sektory informačních technologií, spotřebitelské elektroniky a telekomunikací, celkový seznam může nakonec čítat na 100 produktů. Zdrojem informací jsou představitelé jednání tématu s Trumpovou administrativou se znalostí úvah Bílého domu.

Zpravodajský webový portál Politico uvedl, že Úřad obchodního zástupce, vládní agentura zodpovědná za tvorbu a doporučení obchodní politiky USA prezidentovi USA minulý týden prezentoval prezidentovi Trumpovi balík cel v hodnotě 30 mld. USD, který by mohl být představen příští týden. S odvoláním na dva lidí, kteří téma debatovali s Trumpovou administrativou prezident řekl, že objem nestačí a byl navýšen na 60 mld. USD.

USA cílují na čínské Hi - Tech společnosti s cílem ztrestat Čínu za její investiční politiky, které v důsledku nutí americké firmy vzdávat se svých technologických tajemství výměnou za umožnění působit v Číně apod.

Kevin Brady, ředitel Ways and Means výboru Sněmovny reprezentantů zdůraznil, že Trump myslí vážně řešení otázky krádeže intelektuálního vlastnictví s Čínou. Podle zdroje se znalostí politiky americké administrativy šetření intelektuálního vlastnictví ve spojení s článkem 301 Zákona obchodu USA z roku 1974 začalo v srpnu minulého roku.

USA rovněž zvažují uvalení investičních restrikcí na čínské firmy kvůli zvýšeným restrikcím národní bezpečnosti.

Donald Trump byl zvolen americkým prezidentem se slibem chránit americké zaměstnance od importů a jeho prvním činem ve funkci prezidenta bylo vyškrtnout USA z Transpacifické partnerské obchodní dohody 12 zemí. V současnosti USA vyjednávají změny Severoamerické dohody volného obchodu (NAFTA).

Krátce po zvolení Trumpa prezidentem se Ústav informací, technologií a Inovací (ITIF), v jehož radě zasedají repezentanti nejdůležitějších firem jako Apple, Amazon, Cisco, Google a Intel dožadoval koordinovaného mezinárodního tlaku na Čínu.

Cílené obchodních opatření na Čínu přímo riskuje přímou a prudkou odvetu. Čína však kvůli velkému významu obchodní výměny s USA má zájem vyhnout se vážnému obchodnímu konfliktu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web