Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události Česká republika týdne: Maloobchodní tržby, nezaměstnanost, stavební a průmyslová produkce, obchodní bilance, ČNB

Pondělí 3. srpen 2020 20:47

Maloobchodní tržby (6 2020, 5.8.), míra nezaměstnanosti dle ministerstva práce a sociálních věcí (7 2020, 5.8.), stavební produkce (6 2020, 6.8.), průmyslová produkce (6 2020, 6.8.), obchodní bilance (6 2020, 6.8.) a rozhodnutí centrální banky, České národní banky úrokových sazeb (6.8.) jsou hlavní makroekonomické události týdne. Stavební produkce se v květnu potopila do recese a nezaměstnanost roste na několikaletá maxima (byť drobně), maloobchodní tržby, průmyslová produkce a obchodní bilance ale ještě během koronavirového šoku začaly oživovat. ČNB pravděpodobně úrokové sazby nezmění.

Maloobchodní tržby (6 2020, 5.8.): Koronavirový šok v dubnu uzavřel obchody a maloobchodní tržby propadly. V květnu ale s otevíráním ekonomiky včetně obchodů maloobchodní tržby otočily do silného růstu. Prodeje automobilů ještě silně klesaly, ale méně než v dubnu, prodeje bez motoristického segmentu oživily zpět na předkoronavirové tempo. 

Míra nezaměstnanosti dle ministerstva práce a sociálních věcí
 (7 2020, 5.8.): Nezaměstnanost roste na několikaletá maxima s důsledky koronavirového šoku, který nejprve ekonomiku uzavřel nicméně trvaleji ji oslabuje. Růst nezaměstnanosti je ale zatím mírný také díky podpoře státu a centrální banky ekonomice, slabost trhu práce tlumí i oživení hospodářství v důsledku jeho otevírání ve druhém čtvrtletí.  

Stavební produkce
 (6 2020, 6.8.): Stavební produkce se v květnu potopila do recese. Celkově po očištění o srovnávací základnu stavební produkce po solidním růstu v letech 2018 a 2019 v pásmu 5-10 % díky pozemnímu i inženýrskému stavitelství letos zpomalila růst na 0-5 % a květen již ukázal ponor stavebnictví do silnější recese. Pomohl tomu růst recese pozemního stavitelství a slábnutí růstu inženýrského stavitelství. 

Průmyslová produkce
 (6 2020, 6.8.): Propady průmyslové výroby a zakázek trvaly i v květnu, vůči dubnu se již ale s otevíráním ekonomiky začaly podstatně snižovat. Meziroční poklesy průmyslové výroby byly plošné skrz řadou odvětví, těžce zasažena jsou objemově hlavní producenti a vývozci českého průmyslu a ekonomiky: automobilky, strojírenské firmy, producenty elektrického zařízení. 

Obchodní bilance
 (6 2020, 6.8.): Koronavirový šok utlumil produkci a vývoz klíčových sektorů zpracovatelského průmyslu české ekonomiky. Kvůli tomu se obchodní bilance v kulminaci koronavirového šoku v dubnu svezla krátce do schodku, již v květnu se ale vracela k rovnováze s oživením exportu a ekonomik hlav ních exportních trhů eurozóny. 

Rozhodnutí centrální banky, České národní banky, úrokových sazeb
 (6.8.): ČNB dle trhu svoje hlavní úrokové sazby nezmění kvůli koronavirovému šoku demolujícího ekonomiku. Momentálně zvýšená inflace (v červnu 3,1 %) by se dle banky kvůli slabé ekonomice měla časem vrátit na její 2 % cíl. Jenže inflace opakovaně nenaznačuje pokles a tak i v rámci ČNB může probíhat košatá debata dalšího směru monetární politiky. V komentáři k zvýšené červnové inflaci ČNB přiznala riziko odchylky od její prognózy, člen výkonného orgánu banky stanovujícího úrokové sazby bankovní rady Tomáš Holub ale uklidnil, že síla inflace je jen dočasná a že na něj ČNB nemusí reagovat monetární politikou. Připustil zvýšení úrokových sazeb nejdříve za rok. 

Ačkoliv inflace patří k hlavním cílům banky, ta musí hlídat i inflační stabilitu a dílem i vývoj ekonomiky s velkými riziky koronavirového šoku. Proto banka v nejbližších měsících patrně bude vyčkávat na další inflační data, pokud by se ale nelepšila, s ohledem na vývoj koronavirové pandemie a její možné kontrole by ČNB mohla přikročit ke zvyšování úrokových sazeb dříve než se čekalo, teoreticky ještě koncem tohoto roku, zcela reálně již možná příští rok. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Data ekonomické aktivity jsou koronavirem přes její oživení (maloobchod, průmysl, obchodní bilance) stále značně oslabena, navíc stavebnictví zamířilo do recese a nezaměstnanost roste. To jsou zprávy dobré pro dluhopisy, nepříznivé pro akcie a korunu. Téměř nulové úrokové sazby jsou příznivé pro akcie a dluhopisy a nepříznivé pro korunu. Nejistotu ale vzbuzuje odpověď banky na zvýšenou inflaci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web