Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události Česká republika: Zápis rozhodnutí ČNB nezměnit úrokové sazby pravděpodobně nepřekvapí

Pondělí 29. červen 2020 22:12

Zápis České národní banky z rozhodnutí monetární politiky včetně úrokových sazeb 24.6. je hlavní makroekonomickou a finanční událostí České republiky týdne. Dokument pravděpodobně nepřekvapí. Česká národní banka úrokové sazby podle očekávání jednomyslně nezměnila. ČNB rovněž tak jako dle květnové projekce čekala pokračování nízkých úrokových sazeb. Rozhodnutí a komentáře ČNB nepřinesly mnoho překvapení.

Zápis České národní banky z rozhodnutí monetární politiky včetně úrokových sazeb 24.6. (3.7.): Dokument pravděpodobně nepřekvapí. Banka svoji hlavní úrokovou sazbu, 2týdenní repo sazbu, ponechala na 0,25 %. Lombardní úroková sazba byla potvrzena na dosavadních 1,00 % a diskontní úroková sazba zůstala nezměněna 0,05 %. Pro rozhodnutí nezměnit úrokové sazby zvedlo ruku všech 7 členů bankovní rady. Banka obecně potvrdila platnost svých makroekonomických projekcí z května včetně návratu inflace na svůj cíl 2 % ke konci tohoto roku z aktuálních hodnot lehce pod 3 %, tedy mírně pod horní hranicí svého tolerančního intervalu 1 - 3 % inflačního cíle 2 %. ČNB rovněž tak jako dle květnové projekce čeká pokračování nízkých úrokových sazeb. Rozhodnutí a komentáře ČNB nepřinesly mnoho překvapení. Dlouhodobě nízké úrokové sazby jsou příznivé pro akcie a dluhopisy a nepříznivé pro korunu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web