Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události eurozóna (1.-5.3.): Inflace zůstala i v únoru nízká, Lagardeová potvrdí pokračování silné monetární expanze

Pátek 26. únor 2021 23:15

Vystoupení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové (1.3.) a harmonizovaný index spotřebitelských cen HICP eurozóny (2 2021, 2.3.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události České republiky týdne (1.-5.3.). Inflace eurozóny zůstává nízká, s tím souvisí pokračující velmi silná monetární expanze ECB, jejíž pokračování Lagardeová potvrdí či nepopře.

Vystoupení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové (1.3.): Inflace eurozóny zůstává nízká, s tím souvisí pokračující velmi silná monetární expanze ECB, jejíž pokračování Lagardeová potvrdí či nepopře. Současný neklid na dluhopisových trzích přinášející z pohledu centrálních bank předčasný růst úrokových sazeb delšího konce výnosové křivky je z pohledu ECB ještě palčivější než třeba ve Spojených státech amerických, kde růst úrokových sazeb ženou zvýšená inflační očekávání a reálná úroková sazba tolik neroste na rozdíl od eurozóny, kde inflační očekávání zůstávají nízká a růst úrokových sazeb je nelogicky silnější. Proto trhy spekulují o tom, že ECB může zvýšit aktivitu kvantitativního uvolňování nebo změnit inflační cíl s tolerancí větší inflace a tak navýšit inflační očekávání. 

Harmonizovaný index spotřebitelských cen HICP eurozóny
 (2 2021, 2.3.): Inflace eurozóny zůstává nízká. V lednu se sice značně zvýšila ovšem pouze z historických minim a tak zůstává na hladinách kolem 1 %, tedy na tradičních hodnotách pouze poloviny inflačního cíle ECB definovaného střednědobě těsně pod 2 %. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Pokračování velmi silné monetární expanze ECB je příznivé pro akcie a dluhopisy, nepříznivé pro euro. Slabá inflace je příznivá pro dluhopisy a nepříznivá pro akcie a euro.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web