Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události eurozóna: Vystoupení Lagardeové potvrdí monetární expanzi a žádost o fiskální pomoc, zářijové PMI EMU bez větších změn, Ifo má ještě posílit

Pondělí 21. září 2020 13:44

Vystoupení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové (21.9., 14.20 SEČ), Index PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomiky Francie, Německa a eurozóny (9 2020, 23.9.) a Index podnikatelského klimatu Německa Ifo (9 2020, 24.9.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne eurozóny. Lagardeová pravděpodobně potvrdí pokračování ultraexpanzivní monetární politiky s žádostí vládám Evropské unie o pokračování pomoci oslabenému hospodářství eurobloku. Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomiky Francie, Německa a eurozóny mají ukázat vůči předchozímu měsíci, srpnu, jen menší změny. Index Ifo podnikatelského sentimentu Německá má v září pokračovat v růstu s pomocí pokračování oživení očekávání firem i hodnocení jejich současné situace.

Vystoupení prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové na online schůzce německofrancouzského parlamentního shromáždění (21.9., 14.20 SEČ): Lagardeová pravděpodobně potvrdí pokračování ultraexpanzivní monetární politiky s žádostí vládám Evropské unie o pokračování pomoci oslabenému hospodářství eurobloku. Půda a fórum pondělního vystoupení tomu přispívá. Centrální banky mají obavu, že síla koronavirového šoku ochromující ekonomiku, její aktivitu a inflaci nadměrně zatěžuje monetární politiku, která byla silně expanzivní již před úderem pandemie a s úrokovými sazbami na nule již není tolik účinná hospodářsví pomáhat. Podle centrálních bank vlády států mohou účiněji cílovat fiskální pomoc. 

Index PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomiky Francie, Německa a eurozóny
 (9 2020, 23.9.): Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomiky Francie, Německa a eurozóny mají ukázat vůči předchozímu měsíci, srpnu, jen menší změny. Ekonomické oživení eurozóny nabíralo během druhého a třetího čtvrtletí na síle po velmi prudké recesi začátkem jara kvůli úderu koronavirové pandemie, patrně druhá vlna koronaviru druhé poloviny léta a komplikace vyjednávání obchodní dohody Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a Evropské unie po odchodu UK z EU k 1.2. 2020, kdy ke konci tohoto roku končí přechodné období obchodních resp. ekonomických podmínek uplynulého členství UK v EU přispěly k novému útlumu ekonomické aktivity eurobloku. Růst aktivity zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomiky Německa, Francie a eurozóny tak ve druhé polovině třetího kvartálu byl jen slabý.

Index podnikatelského klimatu Německa Ifo
 (9 2020, 24.9.): Index Ifo podnikatelského sentimentu Německá má v září pokračovat v růstu s pomocí pokračování oživení očekávání firem i hodnocení jejich současné situace. Očekávání ve fázi oživení po koronavirovém šoku značně předstihuje hodnocení současných podmínek. Očekávání v posledních měsících vystoupalo na maxima z roku 2018 předtím, než je začaly srážet obchodní války a odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Hodnocení současné situace přes zlepšení posledních měsíců zůstává velmi slabé. Toto hodnocení odráží zejména vývoj exportně orientovaného zpracovatelského průmyslu Německa, podobné je to v obchodu (maloobchod a velkoobchod) a ve službách největší evropské ekonomiky a mírně i ve stavebnictví naších západních sousedů. V něm ale přes poklesy hodnocení současné situace zůstává solidní, naopak korekce jarních pádů očekávání sektoru zacelila nárůst pesimismu jen zčásti. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Pokračování silné hospodářské pomoci ekonomice je příznivé hlavně pro akcie.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web