Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události týdne (14.-18.6.) USA: Silný růst maloobchodních tržeb, produkčních cen a nové výstavby pokračoval i v květnu, červnová regionální ek. aktivita rostla solidně, Fed úr. sazby nezmění (očekávání trhu)

Pátek 11. červen 2021 20:27

Maloobchodní tržby (5 2021, 15.6.), index produkčních cen PPI (5 2021, 15.6.), index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New York (6 2021, 15.6.) zahájení a povolení staveb domů (5 2021, 16.6.), rozhodnutí centrální banky, Federálního rezervního systému, monetární politiky včetně kvantitativního uvolňování a úrokových sazeb (16.6.) a index ekonomické aktivity Federální rezervní banky Philadelphia (6 2021, 17.6.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne (14.-18.6.) Spojených států amerických. Růst maloobchodních tržeb má ve druhém čtvrtletí zvolnit, přesto v průměru zůstane robustní. V květnu by se měl nepatrně snížit stále silný růst produkčních cen, velký má zůstat růst i nové výstavby. Růst regionální ekonomické aktivity na sklonku prvního pololetí dle průmyslových firem severovýchodu USA zůstával solidní, byť vůči květnu drobně zeslábl. Fed dle trhu cíl své hlavní úrokové sazby, Federal Funds Rate nezmění.

Maloobchodní tržby (5 2021, 15.6.): Růst maloobchodních tržeb má ve druhém čtvrtletí zvolnit, přesto v průměru zůstane robustní. Zaměstnanost stále zdaleka neobnovila stavu před koronavirovou pandemií, přesto díky otevření ekonomiky s vakcinační kampaní a ústupem pandemie, odložené poptávce a štědré fiskální a monetární politice spotřeba domácností nadprůměrně roste. 

Index produkčních cen PPI
 (5 2021, 15.6.): V květnu by se měl nepatrně snížit stále silný růst produkčních cen. Velmi silný růst cen energií doplňuje i robustní růst inflačního jádra. Data dokládají inflační tlaky, inflace již nyní značně přesahuje cíl Fedu 2 %, přesto jde pouze o dočasnou výchylku, inflace by se příští rok měla stabilizovat blízko 2 %. 

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New York
 (6 2021, 15.6.): Růst regionální ekonomické aktivity na sklonku prvního pololetí dle průmyslových firem severovýchodu USA zůstával solidní, byť vůči květnu drobně zeslábl. Půlroční výhled těchto firem tedy pro konec roku 2021 potvrzuje pokračování ekonomického oživení. 

Zahájení a povolení staveb domů
 (5 2021, 16.6.): Velký má zůstat růst i nové výstavby. Platí to i pro zahájení staveb domů i pro stavební povolení. Nabídka rezidenčního stavitelství utrpěla během pandemie větší ztráty než poptávka a převis poptávky nad nabídkou trhu domů ještě před pandemií tak má s ústupem pandemie větší prostor k rovnováze. 

Rozhodnutí centrální banky, Federálního rezervního systému, monetární politiky včetně kvantitativního uvolňování a úrokových sazeb
 (16.6.): Fed dle trhu cíl své hlavní úrokové sazby, Federal Funds Rate, 0 - 0,25 % nezmění. Rovněž změny nedozná ani nastavení kvantitativního uvolňování (QE) výkupu cenných papírů. Změna nastavení QE bude první faktickou změnou zmírnění podpory centrální banky ekonomiky. Mělo by k ní dojít hlavně s oživením trhu práce během druhého pololetí 2021. Úrokové sazby by pak měly zůstat u nuly ještě min. 1-2 roky. 

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky Philadelphia
 (6 2021, 17.6.): Růst regionální ekonomické aktivity na sklonku prvního pololetí dle průmyslových firem severovýchodu USA zůstával solidní, byť vůči květnu drobně zeslábl. Půlroční výhled těchto firem tedy pro konec roku 2021 potvrzuje pokračování ekonomického oživení. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Silný růst spotřeby domácností, produkčních cen, nové výstavby a solidní růst regionální ekonomické aktivity jsou příznivé zprávy pro akcie a dolar a nepříznivé zprávy pro zlato a dluhopisy. Pokračování ultraexpanzivní monetární politiky je příznivé pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivé pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web