Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události týdne 16. - 20.8. USA: Srpnové indexy ek. aktivity Fedu NY a Philadelphia a červencové maloobchodní tržby a nová výstavba mají zůstat robustní, vystoupení Powella, zápis Fedu příblíží redukci ultraexpanze

Pátek 13. srpen 2021 18:18

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New Yorku (8 2021, 16.8.), maloobchodní tržby (7 2021, 17.8.), vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému Jerome Powella (17.8.), zahájení a povolení staveb domů (7 2021, 18.8.), zápis centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování 27. - 28.7. (18.8.) a index ekonomické aktivity Federální rezervní banky Philadelphie (8 2021, 19.8.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne 16. - 20.8. USA. Regionální ekonomická aktivita by se i v srpnu měla pohybovat v solidních až silných růstových proporcích. Prudký růst spotřeby domácností z prvního čtvrtletí ve druhém kvartálu odezněl. Nová výstavba nadále roste solidním tempem. Fed na posledním červencovém zasedání monetární politiky přiznal pokrok ekonomiky a tím i k redukci jeho ultraexpanzivní monetární politiky.

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New Yorku (8 2021, 16.8.): Růst ekonomické aktivity by se měl meziměsíčně snížit, měl by ale zůstat silný. Výhledy firem do prvního kvartálu 2022 ukazují pokračování solidního ekonomického růstu.

Maloobchodní tržby
 (7 2021, 17.8.): Prudký růst spotřeby domácností z prvního čtvrtletí ve druhém kvartálu odezněl. Měla by to potvrdit i data za červenec. Končí přímá státní podpora domácnostem, dílem jde i o korekci nebývale silného růstu maloobchodních tržeb prvního čtvrtletí. V průměru zůstává růst spotřeby domácností robustní. 

Zahájení a povolení staveb domů
 (7 2021, 18.8.): Nová výstavba nadále roste solidním tempem. Výhled trhu domů je stále příznivý včetně nové výstavby zůstává příznivý zejména s oživením ekonomiky a pokračující ultraexpanzivní monetární politikou udržující nulovou hlavní úrokovou sazbu. 

Vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému Jerome Powella na Konverzace s guvernérem, virtuálním setkání učitelů a studentů na radnice Washingtonu D.C. 
(17.8.), Zápis centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování 27. - 28.7. (18.8.): Fed na posledním červencovém zasedání monetární politiky přiznal pokrok ekonomiky a tím i k redukci jeho ultraexpanzivní monetární politiky. Aby začal s první fází redukce, tedy snižování objemu kupovaných cenných papírů, již dříve oznámil, že je třeba “podstatný pokrok”. Hlasy z centrální banky znějí, že se tak stane v příštích měsících. Představy termínu zvyšování úrokových sazeb se ale mezi bankéři stále značně liší, naposledy, v projekcích k červnovému zasedání monetární politiky jej Fed předsunul na rok 2023.

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky Philadelphie
 (8 2021, 19.8.): Růst ekonomické aktivity byl v červenci solidní. Výhledy firem do prvního kvartálu 2022 ukazují pokračování solidního ekonomického růstu.

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Solidní růst regionální ekonomické aktivity, spotřeby domácností a nové výstavby je příznivý pro akcie a dolar a nepříznivý pro zlato a dluhopisy. Pokračující ultraexpanzivní monetární politika Fedu je příznivá pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivá pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web