Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události týdne 26. - 30.7. USA: Prodeje nových domů v červnu a červencové spotřebitelský sentiment a Firemní barometr Chicaga stále robustní, Fed úrokové sazby nezmění, debatuje QE, růst HDP 2Q a inflace akcelerují

Pátek 23. červenec 2021 21:37

Prodeje nových domů (6 2021, 26.7.), index spotřebitelského sentimentu Conference Board (7 2021, 27.7.), rozhodnutí centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému monetární politiky včetně úrokových sazeb a nákupu cenných papírů (28.7.), hrubý domácí produkt (2Q, 29.7.), index cen spotřebitelských výdajů PCE (6 2021, 30.7.) a Firemní barometr Chicaga (7 2021, 30.7.) jsou hlavní makroekonomické události týdne 26.7. - 30.7. Spojených států amerických. Prodeje nových domů, spotřebitelský sentiment i regionální data ekonomické aktivity si mají udržet sílu i na přelomu pololetí. Růst ekonomiky se má zvýšit. Centrální banka úrokové sazby nezmění, ale oznámila debatu případného programu první fáze redukce expanze monetární politiky, kvantitativního uvolňování. Inflace je již silná a stále dravě roste.

Prodeje nových domů (6 2021, 26.7.): Po akceleraci prodejů nových domů během koronavirové pandemie dynamika růstu ve druhém čtvrtletí ustoupila, Přesto prodeje nových domů drží dlouhodobý solidní růstový trend. 

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board
 (7 2021, 27.7.): Spotřebitelský sentiment má v červenci vůči červnu drobně oslabit. Spotřebitelská nálada ale zůstává v předkoronavirových výšinách s růstem ekonomiky, akciového trhu a oživováním trhu práce. 

Rozhodnutí centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému monetární politiky včetně úrokových sazeb a nákupu cenných papírů
 (28.7.): Centrální banka úrokové sazby nezmění, ale oznámila debatu případného programu první fáze redukce expanze monetární politiky, kvantitativního uvolňování. Fed nadále věří, že inflace se vrátí k jeho cíli 2 %, přesto někteří bankéři uvádějí, že perioda zvýšené inflace může být delší, než čekali. Logicky se tak i liší názory jednotlivých tvůrců monetární politiky Fedu. 

Hrubý domácí produkt
 (2Q, 29.7.): Růst ekonomiky se má zvýšit. Ekonomika akceleruje růst již od začátku roku, příbližně o čtvrtletí dříve, než Evropa. Oživení by mělo pokračovat, když plošná vakcinace pravděpodobně omezí případné restrikce ekonomiky dalších koronavirových vln. Hospodářství se rovněž více adaptuje na nové ekonomické pořádky a trendy. 

Index cen spotřebitelských výdajů PCE
 (6 2021, 30.7.): Inflace je již silná a stále dravě roste. Časem by se měl cenový růst zmírnit s tím, jak přestanou růst ceny ropy a nabídka sníží odstup na zatím dominantní poptávku, s momentem rozšíření kapacit ekonomiky. Pak se by se inflace měla ustálit na nižších akceptovatelných úrovních (2 - 3 %). 

Firemní barometr Chicaga
 (7 2021, 30.7.): Firemní barometr Chicaga se má vůči červnu snížit. Růst ekonomické aktivity tak má klesnout, přesto by měl zůstat velmi silný. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Robustní trh domů, spotřebitelský sentiment a regionální ekonomická aktivita a celkové ekonomické oživení jsou příznivé pro akcie a dolar a nepříznivé pro zlato a dluhopisy. Zvýšená inflace je příznivá pro dolar, nepříznivá pro dluhopisy, zlato a akcie. Ultraexpanzivní monetární politika Fedu je příznivá pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivá pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web