Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události týdne 9. - 13.8. ČR: Služby (2Q) v dílčím oživení, v červenci nezaměstnanost nízká a inflace zvýšená a zápis ČNB zvýšení úrokových sazeb (5.8.)

Pátek 6. srpen 2021 20:56

Aktivita služeb (2Q 2021, 9.8.), měsíční zpráva trhu práce Ministerstva práce a sociálních věcí (7 2021, 9.8.), index spotřebitelských cen CPI (7 2021, 10.8.) a zápis zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb České národní banky (5.8., 13.8.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne 9. - 13.8. České republiky. Služby se ve druhém čtvrtletí nadechovaly k oživení vzhledem k útlumu koronavirové pandemie s očkovací kampaní a otevíráním ekonomiky. Nezaměstnanost má dle trhu meziměsíčně lehce posílit, meziroční inflace by naopak měla lehce klesnout. ČNB bude informovat o svém rozhodnutí zvýšit svoji hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu.

Aktivita služeb (2Q 2021, 9.8.): Služby se ve druhém čtvrtletí nadechovaly k oživení vzhledem k útlumu koronavirové pandemie s očkovací kampaní a otevíráním ekonomiky. Jenže obnovování provozů hospodářství k nimž mají služby blízko probíhalo až ve druhé polovině druhého čtvrtletí a pouze pomalu. Že si služby musí na skutečné oživení počkat na druhé pololetí naznačily i předběžné výsledky hrubého domácího produktu druhého kvartálu. 

Měsíční zpráva trhu práce Ministerstva práce a sociálních věcí
 (7 2021, 9.8.): Nezaměstnanost má dle trhu meziměsíčně lehce posílit. Ekonomika ale od druhého pololetí vykazuje robustnější oživení svého růstu ciž znamená, že i nezaměstnanost se nyní pohybuje na svém pandemickém vrcholu, který je však dlouhodobým pohledem pouze lokální. 

Index spotřebitelských cen CPI
 (7 2021, 10.8.): Meziroční inflace by měla lehce klesnout. ČNB však na posledním zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 5.8. citelně zvýšila projekci inflace zejména pro druhé pololetí 2021. Banka čeká, že se inflace bude pohybovat kolem 4 %. Přesto až dosud, tedy v prvním pololetí, nadprůměrná inflace je tažená více než z poloviny ropou a alkoholickými a tabákovými produkty, bez těchto efektů je ale slabá. 

Zápis zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb České národní banky
 (5.8., 13.8.): ČNB bude informovat o svém rozhodnutí zvýšit svoji hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Učinila tak kvůli obavám z inflace a rychle rostoucího ekonomického růstu. I když bankovní rada stanovující úrokové sazby podobně jako na předchozím zasedání monetární politiky 23.6. (které poprvé od února 2020, krátce před úderem koronavirové pandemie přineslo zvýšení úrokových sazeb) nebyla jednotná, zdá se, že odhodlání banky cenu peněz zdražit přinese ve druhém pololetí roku další zvýšení úrokových sazeb. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Slabost aktivity služeb je nepříznivá pro akcie a korunu a je příznivá pro dluhopisy. Přes dílčí pandemické oslabení trh práce zůstává velmi silný, což je dobrá zpráva pro akcie a korunu a nepříznivá zpráva pro dluhopisy. Nadprůměrná inflace tažená více než z poloviny ropou a alkoholickými a tabákovými produkty je pro trhy smíšená. Postupné zvyšování úrokových sazeb ČNB je nepříznivé pro akcie a dluhopisy a je příznivé pro korunu, i když úrokové sazby jsou stále velmi nízké.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web