Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události USA (1.-5.3.): Za únor indexy ISM průmyslu a služeb mají ukázat pokračování silného růstu aktivity odvětví a zrychlení růstu zaměstnanosti, Powell potvrdí pokračování monetární expanze i optimismus ek. oživení

Pátek 26. únor 2021 23:18

Index ISM zpracovatelského průmyslu (2 2021, 1.3.), Index ISM služeb (2 2021, 3.3.), vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému Jerome Powella (4.3.) a měsíční zpráva trhu práce (2 2021, 5.3.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne (1.-5.3) USA. Růst aktivity zpracovatelského průmyslu měl nepatrně zrychlit a růst aktivity služeb měl stagnovat na lednové úrovni, přičemž růst obou odvětví měly zůstat silné. Powell v nedávném projevu Kongresu USA potvrdil pokračování silné monetární expanze i optimismus oživení ekonomiky. Růst zaměstnanosti měl zrychlit.

Index ISM zpracovatelského průmyslu (2 2021, 1.3.): Růst aktivity zpracovatelského průmyslu měl nepatrně zrychlit, nicméně měl zůstat silný. Odvětví tak jako jinde ve světě vykazuje odolnost a přizpůsobivost vůči pandemii, což je dáno i tím, že další koronavirové vlny již průmysl nezasáhly tolik jako odvětví domácí ekonomiky. 

Index ISM služeb
 (2 2021, 3.3.): Růst aktivity služeb měl stagnovat na lednové úrovně, přičemž růst odvětví měl zůstat silný. Je to překvapivé, služby měly být zasaženy zimní koronavirovou vlnou, přesto podobně jako průmysl vykazují odolnost a přizpůsobivost vůči pandemii. Navíc od začátku roku nové infekce Covid-19 silně klesly a ekonomika USA se otevírá, navíc pokračuje vakcinační program, což růst aktivity i optimismus odvětví dále do jara a dalšího průběhu roku povzbudí 

Diskuse guvernéra centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému Jerome Powella Konverzace ekonomiky USA na Summitu pracovních míst The Wall Street Journal
 (4.3.): Powell v nedávném projevu Kongresu USA potvrdil pokračování silné monetární expanze i optimismus oživení ekonomiky. Guvernér rovněž trhy přesvědčoval, že silná monetární expanze bude trvat dlouho, i déle než tři roky! V podobném směru guvernér vystoupí i začátkem března. 

Měsíční zpráva trhu práce
 (2 2021, 5.3.): Růst zaměstnanosti měl zrychlit. Růst zaměstnanosti slábl ve druhém pololetí 2020 s ustávající fiskální podporou ekonomiky státem, novými údery koronavirových vln a uzavírkami ekonomiky. Jenže schválení další státní podpory hospodářství státem a odolnost a přizpůsobivost ekonomiky zřejmě povedeme k restartu oživení trhu práce. Celkově trh práce je značně zesláblý. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Robustní růsty aktivity zpracovatelského průmyslu a služeb jsou příznivé pro akcie a dolar a nepříznivé pro dluhopisy a zlato, slabost trhu práce má na trhy opačný dopad. Pokračující výhled Fedu trvání velmi silně expanzivní monetární politiky je příznivý pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivý pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web