Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události USA: Firemní barometr Chicaga, Powell, Indexy ISM průmyslu a služeb, zaměstnanost

Pondělí 30. listopad 2020 23:14

Firemní barometr Chicaga (11 2020, 30.11.), vystoupení guvernéra americké centrální banky Federálního rezervního systému Jerome Powella (1.12.), Index ISM zpracovatelského průmyslu (11 2020, 1.12.), index ISM služeb (11 2020, 3.12.) a měsíční zpráva trhu práce (11 2020, 4.12.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne Spojených států amerických. Vůči předchozímu měsíci říjnu mají růsty aktivity regionální ekonomiky, zpracovatelského průmyslu, služeb a trhu práce oslabit, měly by ale zůstat robustní. V případě trhu práce nicméně trvá velká slabost. Guvernér Fedu Powell patrně potvrdí stávající podporu ultraexpanzivní monetární politiky ekonomice, překvapení jsou však možná oběma směry, tj. optimismem i skepsí se signálem podpory ekonomice.

Firemní barometr Chicaga (11 2020, 30.11.): Růst regionální ekonomické aktivity v listopadu vůči říjnu oslabil z velmi silného na silné tempo. Pokles růstové dynamiky již naznačily předstihová listopadová data jiných regionálních ukazatelů ekonomické aktivity (Federálních rezervních bank New York a Philadelphie). Výhledy nicméně zůstávají pro první pololetí příznivé. 

Vystoupení guvernéra americké centrální banky Federálního rezervního systému Jerome Powella na téma Zákona koronavirové pomoci a podpory a ekonomické jistoty CARES
 (1.12.): Guvernér Fedu Powell patrně potvrdí stávající podporu ultraexpanzivní monetární politiky ekonomice, překvapení jsou však možná oběma směry, tj. optimismem i skepsí se signálem podpory ekonomice. Koronavir útočí v rekordně silné míře a zavírá ekonomiku, navíc politici stále otálejí s klíčovou podporou ekonomice a trhu práce, což již nyní zřejmě hospodářství škrtí, na druhou stranu ekonomika se s virem učí žít, její oživení je vcelku solidní a navíc vyhlíží aplikace koronavirové vakcíny a to již dokonce od prosince, což by mělo postupně nebezpečí a vliv viru utlumit. 

Index ISM zpracovatelského průmyslu
 (11 2020, 1.12.): Růst aktivity odvětví má vůči říjnu oslabit, měl by ale zůstat silný. Pokles růstové dynamiky již naznačily předstihová listopadová data jiných regionálních ukazatelů ekonomické aktivity (Federálních rezervních bank New York a Philadelphie).Výhledy nicméně zůstávají pro první pololetí příznivé. 

Index ISM služeb
 (11 2020, 3.12.): Růst aktivity odvětví má vůči říjnu oslabit, měl by ale zůstat solidní. Pokles růstové dynamiky již naznačily předstihová listopadová data jiných regionálních ukazatelů ekonomické aktivity (Federálních rezervních bank New York a Philadelphie).Výhledy nicméně zůstávají pro první pololetí příznivé. 

Měsíční zpráva trhu práce
 (11 2020, 4.12.): Růst zaměstnanosti by měl pokračovat ve slábnutí i v listopadu, což je v rozkolísaném trhu práce koronavirovým šokem hlavní zpráva tohoto klíčového segmentu ekonomiky. Pokles míry nezaměstnanosti posledních měsíců totiž není příliš reprezentativní, řada lidí vypadává ze statistik, spousta zaměstnanců trvale ztratila práci a spousta lidí zůstává přechodně mimo zaměstnání, proto i spousta lidí chybí v zaměstnání. Ekonomika dle všeho potřebuje další pomoc, předtím, než snad koronavirové vakcíny odstraněním (důležitosti) viru odblokují cestu plnému ekonomickému oživení. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Přes pokles růstu aktivity regionální ekonomiky, zpracovatelského průmyslu a služeb by růstová dynamika měla zůstat robustní, proto tato data by měla být dobrá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Naopak rezonující velká slabost trhu práce s poklesem dynamiky jeho oživení má na trhy opačný dopad. Velmi silně expanzivní monetární politika je příznivá pro akcie, zlato a dluhopisy a je nepříznivá pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web