Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události USA: Firemní barometr Chicaga, spotřebitelský sentiment, Powell, zápis Fedu, ISM průmyslu, zaměstnanost

Pondělí 29. červen 2020 22:09

Firemní barometr Chicaga (6 2020, 30.6.), Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (6 2020, 30.6.), vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, Jerome Powella v Kongresu USA (30.6.), zápis Fedu rozhodnutí monetární politiky 9.-10.6. (1.7.), Index ISM zpracovatelského průmyslu (6 2020, 1.7.) a měsíční zpráva trhu práce (6 2020, 2.7.)  jsou hlavní makroekonomické události týdne USA. Trhy čekají značné zmírnění recese regionální ekonomické aktivity i aktivity národního zpracovatelského průmyslu, posílení spotřebitelského sentimentu, opatrnější výhled ekonomiky a potvrzení ultraexpanzivní monetární politiky Fedu. Překvapivý růst zaměstnanosti z května by se měl v červnu v ještě výraznější podobě opakovat s návratem lidí do práce s otevíráním ekonomiky a s tím souvisejícím poklesem nezaměstnanosti.

Firemní barometr Chicaga (6 2020, 30.6.): Trhy čekají značné zmírnění recese regionální ekonomické aktivity. V květnu byl její pokles ještě velmi silný, v červnu by se měl pokles radikálně snížit, přesto by měl ještě zůstat značný. 

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board
 (6 2020, 30.6.): Trh čeká posílení spotřebitelského sentimentu vůči květnu. Vůči zimním maximům ale spotřebitelský sentiment kvůli koronavirovému šoku zůstává velmi silně oslaben. 

Vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, Jerome Powella na téma zákona koronavirové pomoci ve Výboru finančních služeb Sněmovny reprezentantů Kongresu USA
 (30.6.): Fed s otevíráním ekonomiky zlepšil výhled pro hospodářství včetně jeho guvernéra Powella. Nový rozmach koronaviru ale v posledním vystoupení Powella vedl k reflexi opatrnosti a redukci optimismu výhledu ekonomiky. Bez ohledu na interpretaci ekonomického výhledu centrální bankou co se v posledních týdnech nemění a s čím trh může počítat je potvrzení podpory hospodářství ultraexpanzivní monetární politikou Fedu.

Zápis Fedu rozhodnutí monetární politiky 9.-10.6.
 (1.7.): Centrální banka Spojených států amerických, Federální rezervní systém, na zmíněném zasedání monetární politiky rozhodla podle očekávání cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nezměnit a ponechala jej na hladině 0 - 0,25 %. Banka naznačila útlum finančního tlaku, ujistila investory svou podporou ekonomiky a vydala projekce hlavních makroekonomických agregátů příštích let věštící spíše rychlejší oživení ekonomiky a uzdravení ekonomiky v delším horizontu. Fed rovněž naznačil přesun pozornosti k aktuálním tíživým ekonomickým tématům od zdravotních rizik. V podobném duchu patrně vyzní i zápis. 

Nový rozmach koronaviru ale v posledním vystoupení Powella vedl k reflexi opatrnosti a redukci optimismu výhledu ekonomiky. Bez ohledu na interpretaci ekonomického výhledu centrální bankou co se v posledních týdnech nemění a s čím trh může počítat je potvrzení podpory hospodářství ultraexpanzivní monetární politikou Fedu.

Index ISM zpracovatelského průmyslu
 (6 2020, 1.7.): Trhy čekají značné zmírnění recese aktivity národního zpracovatelského průmyslu. Ta by měla klesnout na minimum vůči květnu, kdy ještě byla velmi silná. Data by měla odrážet razantní pokles recese ekonomické aktivity dle předstihových ukazatelů regionální ekonomické aktivity v červnu. 

Měsíční zpráva trhu práce
 (6 2020, 2.7.): Překvapivý růst zaměstnanosti z května by se měl v červnu v ještě výraznější podobě opakovat s návratem lidí do práce s otevíráním ekonomiky a s tím souvisejícím poklesem nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti zlstává dvouciferná, nad svým maximem poslední světové hospodářské a finanční krize 2008 - 2009, kdy byla 10 %. Její velikost je ale stále vychýlena nemocemi, karanténami a placenými či neplacenými dovolenými, proto její velikost bude v příštích měsících až se potká se skutečnou trvalou mírou nezaměstnanosti vyvolanou útlumem aktivity koronavirovým šokem. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Slabost regionální ekonomické aktivity, zpracovatelského průmyslu, spotřebitelského sentimentu a trhu práce je nepříznivá pro akcie a dolar a je příznivá pro dluhopisy a zlato. Signály pokračování velmi silné expanzivní monetární politiky jsou příznivé pro akcie, dluhopisy a zlato a jsou nepříznivé pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web