Akcie

Očekávané makroekonomické události Česká republika: Inflace v prosinci měla opět klesnout, listopadové maloobchodní tržby s uzavírkami oslabily

Pondělí 11. leden 2021 20:22

Index spotřebitelských cen CPI (12 2020, 13.1.) a maloobchodní tržby (11 2020, 13.1.) jsou hlavní makroekonomické události České republiky týdne. Trh čeká, že inflace na konci roku v meziročním srovnání opět klesla, zatímco spotřeba domácností s uzavírkami ekonomiky oslabila.

Index spotřebitelských cen CPI (12 2020, 13.1.): Trh čeká, že inflace na konci roku v meziročním srovnání opět klesla. Inflace je stále zvýšená nad cílem České národní banky 2,0 %, ale s poklesem v posledních měsících se alespoň dostala pod strop tolerančního pásma banky 1 - 3 %. 

Maloobchodní tržby
 (11 2020, 13.1.): Spotřeba domácností s uzavírkami ekonomiky oslabila. Nové vlny růstu infekcí koronaviru v posledním kvartálu roku vedly vládu k zavírání ekonomické aktivity včetně maloobchodních prodejen. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Přes pokles v posledních měsících inflace zůstává zvýšená a je tak příznivá pro akcie a korunu a nepříznivá pro dluhopisy. Opačný dopad na trhy má soustavná slabost spotřeby domácností.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web