Akcie

Očekávané makroekonomické události Česká republika: Revize a detaily HDP upřesní oživení ekonomiky (3Q), míra nezaměstnanosti drobně roste

Pondělí 30. listopad 2020 23:15

Hrubý domácí produkt (struktura, revize, 3Q 2020, 1.12.),  míra nezaměstnanosti (dle Českého statistického úřadu, 10 2020, 2.12.) a míra nezaměstnanosti (dle Ministerstva práce a sociálních věcí, 11 2020, 4.12.) jsou hlavní makroekonomické události týdne. Tak jako jinde ve světě ekonomika po propadu ve druhém čtvrtletí vykázala v následujícím čtvrtletí silný růst, nezaměstnanost pak roste, ale zatím pouze mírně.

Hrubý domácí produkt (struktura, revize, 3Q 2020, 1.12.): Tak jako jinde ve světě ekonomika po propadu ve druhém čtvrtletí vykázala v následujícím čtvrtletí silný růst. Ve druhém kvartálu rekordní propad ekonomiky vyvolal hlavně bezprecedentní pád exportu (i když investice firem a spotřeba domácností oslabily taky). Data zahraničního obchodu ale ukazovaly, že v dalších měsících se export vracel k předkoronavirovým hladinám. To je dobrý signál adaptability ekonomiky na nové ztížené šokové podmínky. 

Míra nezaměstnanosti
 (dle Českého statistického úřadu, 10 2020, 2.12.): Nezaměstnanost roste, ale zatím pouze mírně. Počet odpracovaných hodin se po propadu na jaře před úderem druhé koronavirové vlny vrátil k svému dlouhodobému normálu. Další vlna resp. vlny koronaviru a uzavírek ekonomiky před nástupem vakcín koronaviru již pravděpodobně trh práce dramaticky neoslabí. Důvodem setrvalé síly trhu práce vzdor koronaviru jsou hlavně podpůrné programy ekonomiky státu a centrální banky a paradoxně i fakt, že trh práce byl před úderem viru velmi silný. Firmy se obávají propouštět v očekávání oživení hospodářství a ztrát zkušených a kvalifikovaných zaměstnanců. Nezaměstnanost tak zasahuje hlavně odvětví, kde recese kosí nejsilněji (služby ubytování, pohostinství, dopravy apod.). 

Míra nezaměstnanosti
 (dle Ministerstva práce a sociálních věcí, 11 2020, 4.12.): Nezaměstnanost roste, ale zatím pouze mírně. Potvrdila to i poslední říjnová data ministerstva, kdy míra nezaměstnanosti klesla na 3,7 % ze zářijových 3,8 %, když loni v říjnu byla 2,6 %. Další vlna resp. vlny koronaviru a uzavírek ekonomiky před nástupem vakcín koronaviru již pravděpodobně trh práce dramaticky neoslabí. Důvodem setrvalé síly trhu práce vzdor koronaviru jsou hlavně podpůrné programy ekonomiky státu a centrální banky a paradoxně i fakt, že trh práce byl před úderem viru velmi silný. Firmy se obávají propouštět v očekávání oživení hospodářství a ztrát zkušených a kvalifikovaných zaměstnanců. Nezaměstnanost tak zasahuje hlavně odvětví, kde recese kosí nejsilněji (služby ubytování, pohostinství, dopravy apod.)

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Prudké výkyvy ekonomiky nemění mnoho na tom, že hospodářtví je značně oslabeno koronavirovým šokem a data jsou nepříznivá pro korunu a akcie a dobrá pro dluhopisy. To trh práce si udržuje svoji sílu, což má na trhy opačný dopad.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web