Akcie

Očekávané makroekonomické události Česká republika: Růst mezd slábne, zůstane ale solidní (1Q), maloobchodní tržby v dubnu s krizí padnou

Středa 3. červen 2020 18:10

Mzdy (1Q 2020, 4.6.) a maloobchodní tržby (4 2020, 5.6.) jsou hlavní makroekonomické události týdne České republiky. S trhem lze čekat pokles růstu reálných mezd, dost možná ale tržní odhad je příliš pesimistický. Přes snižování zůstává mzdový růst solidní. O propadu maloobchodních tržeb v dubnu s plnou uzavírkou ekonomiky není prakticky nejmenších pochyb.

Mzdy (1Q 2020, 4.6.): Trh čeká pokles růstu reálných mezd na 1,4 % z 3,6 % v posledním kvartálu roku 2019. S trhem lze čekat pokles růstu reálných mezd, dost možná ale tržní odhad je příliš pesimistický. Přes snižování zůstává mzdový růst solidní. Ve shodě s Českou národní bankou lze předpokládat pokles růstu mezd ale až od následujícího čtvrtletí. 

Maloobchodní tržby
 (4 2020, 5.6.): O propadu maloobchodních tržeb v dubnu s plnou uzavírkou ekonomiky není prakticky nejmenších pochyb. Otevírání obchodů od května přinese i oživení spotřeby domácností. To bude pomalé, neboť domácnosti budou limitovat diskreční zbytnou spotřebu na zboží dlouhodobé spotřeby. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Stále solidní růst mezd je příznivý pro korunu a akcie a je nepříznivý pro dluhopisy, propad maloobchodních tržeb má na trhy opačný dopad.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web