Akcie

Očekávané makroekonomické události týdne (1.-5.3.) ČR: Podzimní uzavírky měly jiný dopad na ekonomiku než na jaře, nezaměstnanost v růstovém trendu

Pátek 26. únor 2021 23:14

Hrubý domácí produkt (4Q 2020, 2.3., revize, struktura), míra nezaměstnanosti dle Českého statistického úřadu (1 2021, 4.3.) a míra nezaměstnanosti dle ministerstva práce a sociálních věcí (2 2021, 5.3.) jsou hlavní očekávané makroekonomické události týdne (1.-5.3.) České republiky. Ekonomika v prvních výsledcích 4. čtvrtletí sice vybředla z krize a recese prvního pololetí, ale od října se se hospodářství opět přivíralo a jeho slabost tak setrvávala. Nezaměstnanost na přelomu roku zesílila růst, ale zdá se však, že akcelerace slábnutí trhu práce souvisí hlavně se sezónními faktory. Trh práce zůstává silný.

Hrubý domácí produkt (4Q 2020, 2.3., revize, struktura): Ekonomika v prvních výsledcích 4. čtvrtletí sice vybředla z krize a recese prvního pololetí, ale od října se se hospodářství opět přivíralo a jeho slabost tak setrvávala. Ekonomiku tak stlačovala slabost spotřeby domácností a služeb, naopak oživoval zpracovatelský průmysl a zahraniční obchod. To za celý rok propadly všechny hlavní komponenty poptávky i hlavní odvětví pohledem jejich aktivity resp. produkce a tržeb, když dílčí oživení druhého pololetí nestačilo nahradit ztráty první půlky roku. 

Míra nezaměstnanosti dle Českého statistického úřadu
 (1 2021, 4.3.): Nezaměstnanost na přelomu roku zesílila růst, ale zdá se však, že akcelerace slábnutí trhu práce souvisí hlavně se sezónními faktory. Trh práce zůstává silný. Pozitivním faktem rovněž je skutečnost, že relativně stabilní zůstává poměr klíčového ukazatele ekonomických aktivních, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných k populaci ve věkové skupině 15 - 64. 

Míra nezaměstnanosti dle ministerstva práce a sociálních věcí
 (2 2021, 5.3.): Nezaměstnanost na přelomu roku zesílila růst, ale zdá se však, že akcelerace slábnutí trhu práce souvisí hlavně se sezónními faktory. Trh práce zůstává silný. Ukázala to právě lednová zpráva nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí. Kromě toho tak jako v západní hemisféře zásobníky volných pracovních sil plnily lidé zasažených podzimní koronavirovou vlnou ničících aktivitu hlavně služeb a maloobchodu.

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Zpráva HDP patrně potvrdí dílčí informace měsíčních dat i již zveřejněnou strukturu HDP evropských ekonomik. Ekonomika jedoucí jen na část svých motorů je oslabená, což je dobrá zpráva pro dluhopisy a nepříznivá pro akcie a korunu. Rostoucí nezaměstnanost má na trhy podobný dopad i když trh práce stále zůstává silný, což má na trhy opačný dopad.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web