Akcie

Očekávané makroekonomické události týdne 26. - 30.7. ČR: Růst ekonomického sentimentu i začátkem druhého pololetí, oživení ekonomiky (2Q), trh práce na křižovatce

Pátek 23. červenec 2021 21:35

Ekonomický sentiment (7 2021, 26.7.), hrubý domácí produkt (2Q 2021, 30.7.) a měsíční data trhu práce Českého statistického úřadu (6 2021, 30.7.) jsou hlavní makroekonomická data týdne 26. - 30.7. České republiky. Otevřená ekonomika nabírala na obrátkách oživení i začátkem druhého pololetí, v souhrnu za druhé čtvrtetí se vzestup hospodářství projeví taky. Trh práce vykazoval ve druhém kvartálu pokračující trend růstu nezaměstnanosti.

Ekonomický sentiment (7 2021, 26.7.): Otevřená ekonomika nabírala na obrátkách oživení i začátkem druhého pololetí. Už v červnu indexy atakovaly předkoronavirová maxima. Plíživé nebezpečí koronavirového druhu delta sice ve druhém pololetí může růst ekonomiky přibrzdit, zatím se však zdá, že ekonomika bude otevřenější a pojede na silnější výkon než v předchozích koronavirových vlnách.

Hrubý domácí produkt
 (2Q 2021, 30.7.): V souhrnu za druhé čtvrtetí se vzestup hospodářství projeví oživením hlavně spotřeby domácností a růstem zahraniční poptávky. Důležitým lakmusovým papírkem bude investiční aktivita firem signalizující důvěru v ekonomiku pro další kvartály. Například Evropská centrální banka k poslednímu červencovému zasedání monetární politiky tento příznivý signál zaznamenala. 

Měsíční data trhu práce Českého statistického úřadu
 (6 2021, 30.7.): Trh práce vykazoval ve druhém kvartálu pokračující trend růstu nezaměstnanosti. Na druhou stranu ekonomický růst se stupňuje a pravděpodobně tak zabrání dalšímu slábnutí trhu práce již od těchto měsíců. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Vzestup ekonomického sentimentu, oživení ekonomiky a stále silné podmínky trhu práce jsou příznivé pro korunu a akcie a nepříznivé pro dluhopisy. Na druhou stranu ekonomika stále vykazuje slabá místa včetně pokračujícího trendu slábnutí trhu práce.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web