Akcie

Očekávané makroekonomické události USA: Dle trhu v prosinci inflace v prosinci posílila (CPI, PPI) a maloobchodní tržby klesly, index Fedu NY v lednu mírně vzrostl

Pondělí 11. leden 2021 20:23

Index spotřebitelských cen CPI (12 2020, 13.1.), index produkčních cen PPI (12 2020, 15.1.), maloobchodní tržby (12 2020, 15.1.) a index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New York (1 2021, 15.1.) jsou hlavní makroekonomické události Spojených států amerických týdne. Trh čeká, že inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v prosinci v meziměsíčním srovnání vzrostla, meziročně ale stagnovala a zůstává oslabena. Spotřeba domácností po měsících silných růstů má v prosinci oslabit. Růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu New York se v lednu vůči prosinci mírně zvýšil a zůstal malý.

Index spotřebitelských cen CPI (12 2020, 13.1.): Trh čeká, že inflace na spotřebitelské úrovni v prosinci v meziměsíčním srovnání vzrostla, meziročně ale stagnovala a zůstává oslabena. V prosinci se patrně projeví do růstu cen mimo jiné zvýšení cen energií. Jádrová inflace bez cen potravin a energií má zůstat nízká, pod cílem americké centrální banky, Federálního rezervního systému 2,0 %. 

Index produkčních cen PPI
 (12 2020, 15.1.): Trh čeká, že inflace na produkční úrovni v prosinci v meziměsíčním srovnání vzrostla, meziročně ale stagnovala a zůstává oslabena. V prosinci se patrně projeví do růstu cen mimo jiné zvýšení cen energií. Jádrová inflace bez cen potravin a energií má zůstat nízká, pod cílem americké centrální banky, Federálního rezervního systému 2,0 %. 

Maloobchodní tržby
 (12 2020, 15.1.): Spotřeba domácností po měsících silných růstů má v prosinci oslabit. Slabost souvisí s dalšími uzavírkami prodejen v souvislosti s růstem infekcí koronaviru a taky s dobíháním podpůrných programů domácností a růstem nezaměstnanosti. Na druhou stranu prudký růst spotřeby domácností v posledním půlroce, který dostal celkovou spotřebu domácností nad hladiny před úderem koronaviru, tedy v meziročním vyjádření, volá po pauze resp. korekci. 

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New York
 (1 2021, 15.1.): Růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu New York se v lednu vůči prosinci mírně zvýšil a zůstal malý kvůli rekordní pandemii koronaviru a uzavírkám ekonomiky. Výhledy ekonomické aktivity pro přelom pololetí 2021 zůstávají solidní, tj. s předpokladem jejího oživení do solidního tempa, patrně s očekáváním podpory ekonomiky ze strany států a centrální banky a rovněž snížení významu viru vakcinací. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Slabost inflace je nepříznivá pro akcie a dolar a příznivá pro zlato a dluhopisy. Data spotřeby domásností a regionální ekonomické aktivity jsou včetně dopadu na trhy smíšená.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web