Akcie

Očekávané makroekonomické události USA: Indexy ek. aktivity Fedu NY, Philadelphia, Fed, Maloobchodní tržby, nová výstavba

Úterý 15. září 2020 14:07

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New York (9 2020, 15.9, 14.30 SEČ), maloobchodní tržby (8 2020, 16.9.), rozhodnutí monetární politiky včetně úrokových sazeb Federálního rezervního systému (16.9.), Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky Philadelphia (9 2020, 17.9.) a zahájení a povolení staveb domů (8 2020, 17.9.) jsou hlavní makroekonomické události týdne Spojených států amerických. Indexy ekonomické aktivity dle oblastních průmyslových firem regionálních Federálních rezervních bank mají vůči srpnu vykázat jen malé změny, růst ekonomické aktivity je místy slabší, místy solidní. Spotřeba domácností po jarním koronavirovém uzavření ekonomiky resp. obchodů resp. obyvatelstva stále dynamicky roste. Fed podle trhu cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate umístěný těsně nad nulou nezmění, pozornost bude směřovat k makroekononomickým projekcím následujících let a taky k výkladu a aplikaci změny cílů a strategie monetární politiky Fedu. Zahájení a povolení staveb domů během léta prudce rostlo a kompenzovalo pád a korekci koronavirového šoku.

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New York (9 2020, 15.9, 14.30 SEČ): Indexy ekonomické aktivity dle oblastních průmyslových firem Fedu New Yorku má vůči srpnu mírně posílit. Růst ekonomické aktivity by měl zůstat slabší. Výhledy průmyslových firem regionu pro úvod první kvartál 2021 indikují solidní růst ekonomické aktivity. 

Maloobchodní tržby
 (8 2020, 16.9.): Spotřeba domácností po jarním koronavirovém uzavření ekonomiky resp. obchodů resp. obyvatelstva stále dynamicky roste. A to i přes potíže a útlum oživení trhu práce. Ukazuje to mimo jiné i na účinnost podpůrných politik státu, fiskální a monetární. 

Rozhodnutí monetární politiky včetně úrokových sazeb Federálního rezervního systému
 (16.9.): Fed podle trhu cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate umístěný těsně nad nulou nezmění, pozornost bude směřovat k makroekononomickým projekcím následujících let a taky k výkladu a aplikaci změny cílů a strategie monetární politiky Fedu. Vedle tolerance s více než plnou zaměstnaností Fed zmínil i toleranci s mírně nadprůměrnou inflací. Centrální banka by mohla ukázat konkrétní kroky podpory ekonomiky jak tyto cíle dosáhnout zvlášť v současné době, kdy kvůli koronavirovému šoku je nezaměstnanost vysoká a inflace snížená. 

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky Philadelphia
 (9 2020, 17.9.): Index ekonomické aktivity dle oblastních průmyslových firem Fedu Philadelphia má vůči srpnu mírně oslabit. Růst ekonomické aktivity by měl zůstat solidní. Výhledy průmyslových firem regionu pro úvod první kvartál 2021 indikují solidní růst ekonomické aktivity. 

Zahájení a povolení staveb domů
 (8 2020, 17.9.) Zahájení a povolení staveb domů během léta prudce rostlo a kompenzovalo pád a korekci koronavirového šoku. I jiné segmenty trhu domů, prodeje starších/existujícéch domů a prodeje nových domů v posledním půlroce ukazuji podobný vývoj. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Robustní aktivita spotřeby domácností a trhu domů je příznivá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Ultraexpanzivní monetární politika Fedu zesílená změnou strategie jeho cílů a monetární politiky je příznivá pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivá pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web