Akcie

Očekávané makroekonomické události USA: Trh domů dle trhu pokračoval v silné expanzi i v září, 2. a poslední TV debata Trump vs. Biden

Pondělí 19. říjen 2020 23:48

Zahájení a povolení staveb domů (9 2020, 20.10.) a prodeje starších/existujících domů (9 2020, 22.10.) jsou hlavní makroekonomické události týdne Spojených států amerických. Trh čeká, že silný růst nové výstavby i prodejů nemovitostí včetně starších domů pokračoval i v září. 3. původně plánovaná resp. 2. televizní debata kandidátů prezidentských voleb, prezidenta a republikána Donalda Trumpa a demokrata Joe Bidena (23.10.) bude poslední příležitostí pro oba soky masově oslovit voliče k jejich volbě. Po první debatě se preference přiklonily ještě více k Bidenovi.

Zahájení a povolení staveb domů (9 2020, 20.10.): Trh čeká, že silný růst nové výstavby i prodejů nemovitostí včetně starších domů pokračoval i v září. Silně expandují jak stavební povolení tak i zahájení staveb domů.

Prodeje starších/existujících domů
 (9 2020, 22.10.): Trh čeká, že silný růst nové výstavby i prodejů nemovitostí včetně starších domů pokračoval i v září. Oživení trhu domů po jarním propadu v důsledku koronavirového šoku vyplývá z poklesu úrokových sazeb, podpory státu a centrální banky ekonomiky a obecně solidní spotřebitelský sentiment. 

3. resp. 2 TV debata kandidátů prezidentských voleb, prezidenta a republikána Donalda Trumpa a demokrata Joe Bidena (23.10.): 3. původně plánovaná resp. 2. televizní debata kandidátů prezidentských voleb, prezidenta a republikána Donalda Trumpa a demokrata Joe Bidena (23.10.) bude poslední příležitostí pro oba soky masově oslovit voliče k jejich volbě. Po první debatě se preference přiklonily ještě více k Bidenovi. 2. plánovaná debata se kvůli nemoci prezidenta Trumpa Covid-19 neuskutečnila a tak oba kandidáti soustředí pozornost do Nashvillu, Tennessee kdo dojde k poslednímu čelnímu setkání obou protivníků. Oba prezentují pro ekonomiku smíšené programy, trhy se tak nejvíc obávají nerozhodného výsledku voleb, to znamená, zejména pokud by Biden těsně vyhrál. Trump nevyloučil možnost zpochybnění hlasování vzhledem k tomu, že kvůli koronaviru bude probíhat do velké míry poštou. To by mohlo na čas paralyzovat vládu USA. Biden rozporování případné prohry neindikuje.  

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Silná expanze trhu domů je příznivá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Pro akciový trh bude příznivé pokud výsledky dopadnou uznanou výhrou to či druhého kanditáta tím víc, pokud získá podporu dolní komory Kongresu Sněmovny reprezentantů a/nebo horní komory Senátu. Akcie mají rády jistotu, která by oslabovala přístav jistoty dluhopisy. V opačném případě nejistota může přinést minimálně na čas oslabení akcií. To by nahrálo i dolaru a státním dluhopisům, které reprezentují aktiva jistoty. Výhra Trumpa by vedla k posílení dolaru vzhledem k růstu geopolitických nejistot, naopak útlum obchodních válek s Čínskou lidovou republikou a Evropou výhrou Bidena by dolar oslabilo a vedlo by k růstu aktiv evropských i rozvíjejících se trhů s výjimkou ruského rublu a akcií. Biden totiž slibuje tvrdší politikou vůči východní velmoci. Komoditám obecně by nahrávala slabost dolaru spojená s výhrou Bidena, tím spíš s rozsahem k zemnímu plynu vzhledem k omezení těžby nerostných surovin, které Biden navrhuje. Ropě by slabý dolar přispěl taky, ale výhra Bidena by vedle omezení těžby ale taky znamenala možná útlum poptávky po ní vzhledem k preferenci zelených energií a rovněž i posílení nabídky změkčením politiky vůči hlavnímu exportérovi ropy Íránu.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web