Akcie

Očekávané makroekonomické události USA: V květnu prodeje starších domů měly zůstat slabé, prodeje nových domů solidní, inflace slábla (PCE)

Pondělí 22. červen 2020 17:11

Prodeje existujích/starších domů (5 2020, 22.6.), prodeje nových domů (5 2020, 23.6.) a Index cen spotřebitelských výdajů PCE (5 2020, 26.6.) jsou hlavní makroekonomické události Spojených států amerických týdne. Koronavirový šok v březnu a dubnu se zavřením ekonomiky prudce oslabil hlavně prodeje starších/existujících domů ale i prodeje nových domů a rovněž cen. V květnu se měly prodeje starších/existujích i nových domů vůči dubnu jen drobně zvýšit nicméně měly zůstat ve velké vzdálenosti od svých zimních maxim. Podobně měl v květnu pokračovat pokles cen (meziměsíčně) resp. inflace (meziročně).

Prodeje existujích/starších domů (5 2020, 22.6.): Koronavirový šok v březnu a dubnu se zavřením ekonomiky prudce oslabil hlavně prodeje starších/existujících domů. V květnu se měly prodeje starších/existujích decentně zvýšit a měly zůstat ve velké vzdálenosti od svých zimních maxim. Do dalších měsíců se parametry trhu domů značně rozkolísaly: velkou nejistotu domácností se snažily kompenzovat vláda a centrální banka, Federální rezervní systém, podpůrnými programy, Fed též změkčením úvěrových podmínek a snížením úrokových sazeb téměř k nule. 

Prodeje nových domů
 (5 2020, 23.6.): Koronavirový šok v březnu a dubnu se zavřením ekonomiky prudce oslabil taky prodeje nových domů. V květnu se měly prodeje nových domů vůči dubnu decentně zvýšit nicméně měly zůstat ve velké vzdálenosti od svých zimních maxim. Do dalších měsíců se parametry trhu domů značně rozkolísaly: velkou nejistotu domácností se snažily kompenzovat vláda a centrální banka, Federální rezervní systém, podpůrnými programy, Fed též změkčením úvěrových podmínek a snížením úrokových sazeb téměř k nule. 

Index cen spotřebitelských výdajů PCE
 (5 2020, 26.6.): Koronavirový šok v březnu a dubnu se zavřením ekonomiky prudce zatlačil na inflaci. V květnu podle trhu pokračoval pokles cen (meziměsíčně) resp. inflace (meziročně). Ta slábne zejména na celkové úrovní pádem cen  ropy, energií a benzínu ale i ve svém jádru (bez cen potravin a energií).

Očekávaný dopad dat na trhy
: Oslabené prodeje starších/existujích a nových domů a ceny jsou nepříznivé pro akcie a dolar a jsou příznivé pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web