Akcie

Očekávané události eurozóna: Index Ifo vážným testem ekonomického trendu, inflace zůstává slabá

Pátek 21. únor 2020 19:22

Index Ifo (2 2020, 24.2.) mapující podnikatelské klima Německa a index spotřebitelských cen CPI eurozóny (2 2020, 28.2.) jsou hlavní makroekonomické události příštího týdne eurozóny. Únorové předstihové indikátory eurozóny v únoru byly smíšené, když uvolnění napětí a nejistot nebezpečí obchodních válek a brexitu zastínilo zcela nové nebezpečí koronaviru. Únorový Index Ifo je z tohoto pohledu divokou kartou. Inflace eurozóny včetně její jádrové složky bez cen potravin a energií pravděpodobně zůstane nízká.

Index Ifo (2 2020, 24.2.): x  Únorové předstihové indikátory eurozóny v únoru byly smíšené, když uvolnění napětí a nejistot nebezpečí obchodních válek přijetím obchodní dohody 1. Fáze obchodní dohody Čínské lidové republiky a Spojených států amerických a odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie s exekucí brexitu po parlamentních volbách UK, které potvrdily cestu země z EU zastínilo zcela nové nebezpečí, a to obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové onemocnění 2019 COVID-19. 

Únorový Index Ifo mapující podnikatelské klima Německa je z tohoto pohledu divokou kartou. 

Předchozí lednové výsledky měly potvrdit obrat a oživení indexu a tím i ekonomického cyklu Německa, avšak ve skutečnosti očekávaný drobný růst podindexu hodnocení současné situace Indexu Ifo podlomil nečekaný pokles podindexu jeho očekávání. Tím nečekaně klesl i celkový index. Ten včetně jeho složek současné situace a hlavně očekávání, jehož slabost jej tíží nejvíc, je již více než rok slabý. 

Index spotřebitelských cen CPI eurozóny
 (2 2020, 28.2.): Inflace eurozóny včetně její jádrové složky bez cen potravin a energií pravděpodobně zůstane nízká. V posledních kvartálech se pohybuje kolem 1 %. Globální fenomén (rozvinutých ekonomik) příliš slabé inflace je v eurozóně zesílen slabostí růstu ekonomiky, který klesly do pásma do pásma 0 - 1 % kvůli obchodním válkám a brexitu s nástupem nového nebezpečí koronaviru. Slabá inflace znamená trvalé neplnění střednědobého inflačního cíle, těsně pod 2,0 % hlavním  strážcem inflace eurozóny, Evropskou centrální bankou. Ta tak musí udržovat velmi expanzivní monetární politiku, která by, teoreticky, měla větším množstvím peněz v ekonomice a stimulem ekonomického růstu inflaci podporovat. V realitě ovšem tato politika stačí jen na to, že inflace alespoň dál neklesá. Taky proto ECB poněkud zoufale vyzývá evropské země  k posílení ekonomického růstu (a tím i inflace) expanzivnější fiskální politikou. Apel směřuje k zemím, které si to fiskálně mohou dovolit (tj. země, které nehospodaří s velkými deficity rozpočtu a/nebo které netíží velký dluh). 

Očekávaný dopad dat na trhy
: Slabost indexu Ifo a inflace jsou nepříznivé zprávy pro akcie a euro a jsou dobré zprávy pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web