Akcie

Očekávané události USA: CPI, Produktivita práce, maloobchoní tržby, indexu Fedů New York a Philadelphia

Pondělí 12. srpen 2019 22:53

Index CPI (7 2019, 13.8.), produktivita práce a jednotkové pracovní náklady mimo zemědělství (2Q 2019, 15.8.), maloobchodní tržby (7 2019, 15.8.), index Federální rezervní banky New York (8 2019, 15.8.) a index Federální rezervní banky Philadelphia (8 2019, 15.8.) jsou hlavní makroekonomické události týdne Spojených států amerických. Ekonomové čekají spotřebitelskou inflaci včetně její jádrové složky (bez cen potravin a energií) blízko hladiny cíle Federálního rezervního systému USA, potvrzený zesílený růst produktivity práce v tomto roce a pokračování decetního růstu mezd a dále trvající solidní růst spotřeby domácností, pokles nízkého růstu ekonomické aktivity regionu New Yorki růstu ekonomické aktivity regionu Philadelphia. Ten by ale měl zůstat solidní.

Index CPI (7 2019, 13.8.): Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v posledních měsíců hodně kolísá dle výkyvů cen ropy. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele včetně své jádrové složky (bez cen potravin a energií) která je pro Fed důležitá kvůli její indikaci dlouhodobého inflačního trendu pohybují kolem 2,0 %, tedy v souladu s cílem centrální banky 2,0 %.

Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziroční celkové i jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Proto inflační data hlavní jádrové inflace zatím nevykazují průkazný trend a stále hrozí pokles inflace.

Fed nízkou inflaci v poslední době označuje za riziko. Obavy centrální banky USA z příliš nízké inflace ale vedly Federální rezervní systém USA k redukci cíle jeho hlavní úrokové sazby na posledním zasedání monetární politiky 30.-31.7. k redukci o čtvrt procentního bodu do pásma 2,00 - 2,25 %.

Produktivita práce a jednotkové pracovní náklady mimo zemědělství
(2Q 2019, 15.8.): Ekonomové čekají potvrzení zesíleného růstu produktivity práce v tomto roce a pokračování decetního růstu mezd. Rychlejší růst produktivity práce je o důsledek rychlejšího růstu ekonomiky při stabilním solidním růstu zaměstnanosti.

Produktivita práce roste v posledních kvartálech o něco více než dříve, v porovnání s minulými dekádami je její růst nicméně oslaben.

Rychlejší růst produktivity práce zvyšuje růstový neinflační potenciál daného hospodářství. Teprve data dalších kvartálů ale potvrdí jestli se jedná o trvalejší jev. Produktivita práce v poslední dekádě po světové finanční krizi roste nízko.

Maloobchodní tržby
(7 2019, 15.8.): Po výpadku v prvním kvartálu spotřeba domácností ve druhém čtvrtletí zrychlila svůj růst, který v průměru zůstává solidní a který tak opět významně podporuje solidní ekonomický růst USA. Podporou robustní spotřeby domácností je solidní růst silného trhu práce s nízkou nezaměstnaností a solidní tvorbou zaměstnanosti. Pokračování robustního růstu spotřeby domácností trh čeká i za srpen.

Index Federální rezervní banky New York
(8 2019, 15.8.): Trh čeká pokles nízkého růstu ekonomické aktivity regionu dle jeho průmyslových firem. Regionální data ekonomické aktivity jsou zatím v létě smíšená s tendencí slábnutí růstu v souladu s poklesem růstu aktivity zpracovatelského průmyslu

Index Federální rezervní banky Philadelphia
(8 2019, 15.8.): Trh čeká pokles růstu ekonomické aktivity regionu dle jeho průmyslových firem, měl by ale zůstat solidní. Regionální data ekonomické aktivity jsou zatím v létě smíšená s tendencí slábnutí růstu v souladu s poklesem růstu aktivity zpracovatelského průmyslu

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Stabilní inflace blízko svého optima je pro trhy (akcie, dluhopisy, dolar, zlato) příznivá podobně jako zesílenější růst produktivity práce. Mírný růst mezd je příznivý pro dluhopisy a zlato, nepříznivý pro dolar a smíšený pro akcie. Svižný růst maloobchodních tržeb a regionální ekonomické aktivity oblasti Philadelphia je příznivý pro akcie a dolar a nepříznivý pro dluhopisy a zlato, opačný dopad na trhy by měl mít zeslabený nízký růst ekonomické aktivity území New Yorku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web