Akcie

Očekávané události USA: Indexy ISM průmyslu a služeb, produktivita práce/mzdy/jednotkové pracovní náklady a zaměstnanost

Pondělí 2. březen 2020 15:55

Index ISM zpracovatelského průmyslu (2 2020, 2.3. 16.00 SEČ), Index ISM služeb (2 2020, 4.3.), produktivita práce/mzdy/jednotkové pracovní náklady (4Q 2019, revize, 5.3.) a měsíční zpráva trhu práce včetně zaměstnanosti, míry nezaměstnanosti a mezd (2 2020, 6.3.) jsou hlavní makroekonomické události Spojených statů amerických. Nízký růst aktivity zpracovatelského průmyslu a solidní růst aktivity služeb by se měly meziměsíčně poněkud snížit, revize produktivity práce, mezd a jednotkových pracovních nákladů by prakticky neměla přinést změnu vůči původnímu odhadu zpomalení nízkéhor růstu produktivity práce, mírného růstu mezd a jednotkových pracovních nákladů a stabilní solidní růst trhu práce včetně zaměstnnanosti, rekordně nízké nezaměstnanosti a mírně nadprůměrného růstu mezd.

Index ISM zpracovatelského průmyslu (2 2020, 2.3. 16.00 SEČ): Nízký růst aktivity zpracovatelského průmyslu by se měl meziměsíčně poněkud snížit. Poslední regionální data ekonomické aktivity průmyslu naznačila vůči lednu značné zlepšení a pokles slabosti v ozvěnách omezení obchodních válek USA a Čínské lidové republiky s přijetím jejich Fáze 1 obchodní dohody. Fenomén tohoto roku, obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 se již tlačí do popředí zpráv, finančních trhů i ekonomiky a firem a bude co nevidět ekonomickou aktivitu omezovat. 

Index ISM služeb
 (2 2020, 4.3.): Solidní růst aktivity služeb by se měly meziměsíčně poněkud snížit, měl by ale zůstat solidní, tím  jak domácá segment amerického hospodářství zůstává silný. Fenomén tohoto roku, obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 se již tlačí do popředí zpráv, finančních trhů i ekonomiky a firem a bude co nevidět ekonoickou aktivitu omezovat. 

Produktivita práce/mzdy/jednotkové pracovní náklady
 (4Q 2019, revize, 5.3.): Očekávání trhu ukazuje, že revize produktivity práce, mezd a jednotkových pracovních nákladů by prakticky neměla přinést změnu vůči původnímu odhadu zpomalení nízkého růstu produktivity práce, mírného růstu mezd a jednotkových pracovních nákladů. Zesílení růstu produktivity práce z prvního pololetí zdá se nemělo dlouhého trvání a růst mezd a jednotkových pracovních nákladů s občasnými výkyvy zůstává trvale mírný. 

Měsíční zpráva trhu práce včetně zaměstnanosti, míry nezaměstnanosti a mezd
 (2 2020, 6.3.): Stabilní solidní růst trhu práce včetně zaměstnnanosti, rekordně nízké nezaměstnanosti a mírně nadprůměrného růstu mezd by měly pokračovat. Trh práce podporuje stále solidně rostoucí ekonomika hlavně díky neutuchajícímu růstu jejího domácího segmentu. A obráceně, robustní růst trhu práce je páteří solidního ekonomického růstu 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: slabost aktivity zpracovatelského průmyslu je nepříznivá pro akcie a dolar a naopak je příznivá pro zlato a dluhopisy. Solidní růst aktivity služeb a trhu práce má na trhy opačný dopad. Nízký růst produktivity práce je nepříznivý pro akcie, dolar, zlato i dluhopisy, nízký růst mezd a jednotkých pracovních nákladů je nepříznivý pro dolar, smíšený pro akcie a příznivý pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web